top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Ünlü Alman yönetmen Werner Herzog'dan çarpıcı bir ilk roman: Dünyanın Alacakaranlığı.

Görevlendirildiği adada yılmadan 29 yıl geçiren asker Odona'nın filmlere ve kitaplara birçok kez konu olan gerçek hikâyesini bu kez büyük sinemacı Werner Herzog anlatıyor.



Başarılı yönetmen Werner Herzog 1997'de Chushingura adlı operayı sahnelemek için Tokyo'ya gider. İkinci Dünya Savaşı sırasında Filipinler'deki Lubang Adası'nda görevlendirilen ve imparatorluk ordusu dönene kadar ne pahasına olursa olsun adayı savunmaktan vazgeçmemesi söylenen Japon askeri Onoda, Don Quijote'vari mücadelesinde pes etmek bilmeden aylarca, yıllarca, on yıllarca direnir. Savaşın çoktan bittiğinden ve dünyadaki gelişmelerden tamamen habersiz olan askerin, zamanla dilini çözdüğü ormanda sabırla beklediği tek bir haber vardır: Japonya'nın zaferi. 


Werner Herzog Stipetić (d. 5 Eylül 1942, Münih, Almanya), Alman film yönetmeni.

"Yeni Alman Sineması"nın mistik ekole sahip önemli bir sinemacısı olan Herzog, 5 Eylül 1942'de II. Dünya Savaşı sırasında Münih'te doğdu. Hırvat asıllı bir aileden geliyordu. Bavyera'nın bir köyünde büyüdü. 10 yaşındayken babası aileyi terk etti, onu bir daha görmedi. Werner daha sonra babasının soyadı olan Herzog'u (Almanca'da "dük") kullanmayı sürdürdü. On üç yaşına geldiğinde, ailesi ve Klaus Kinski ile Münih'te bir apartman dairesinde yaşamaya başladı. Daha sonraları bu konuyla ilgili olarak, "O an için, bir yönetmen olacağımı ve Kinski'nin oynadığı filmleri yöneteceğimi biliyordum" demiştir. 1960'lı yılların başında, ilk filmlerini finanse edebilmek için bir çelik fabrikasında kaynakçı olarak gece vardiyalarında çalışmıştır.

Filmlerinde genellikle imkânsız hayalleri olan hırslı kahramanlar, belirsiz alanlarda eşsiz yetenekleri olan insanlar veya doğa ile çatışan kişiler yer almaktadır.


1962'den bugüne, Kırkı aşkın filmin yönetmenliğini yapan Herzog'un, on beş TV yapımı, dört operası bulunuyor. Dilimize çevrilen diğer kitapları ise Buzda Yürüyüş - Münih Paris, Yeşil Karıncaların Düş Gördüğü Yer.


DÜNYANIN ALACAKARANLIĞI

Werner Herzog

Can Yayınları, 2024

Çevirmen: Pınar Akkoç

Tür: Roman

104 s.

bottom of page