top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Yakut Orman Türkçede

Yalnızca yazarı Rita Mae Brown’ın kariyerinin değil Amerikan edebiyatının da dönüm noktalarından biri olan Yakut Orman (Rubyfruit Jungle, 1973) tam kırk sekiz yıl sonra Türkçede.


Rita Mae Brown’ın cesur ve akıcı üslubuyla hayat bulan Yakut Orman, Molly Bolt’un çocukluğuyla başlayıp genç bir kadın olarak kendini ve dünyadaki yerini bulmasına uzanan bir büyüme hikâyesi. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca okura ulaşan Yakut Orman’ı en iyi 1980 yılındaki kapağında yer alan bir not tanımlıyor: "Farklı olmaya ve bunu sevmeye dair bir roman."


1973'te yayımlanan Rubyfruit Jungle, yayımladığı döneme göre olağandışı olarak açık bir şekilde lezbiyen temalara değindi. Brown ayrıca bir gizemli roman yazarı ve senaristtir.


"Ne heteroseksüel ne de geye inanmıyorum. Gerçekten inanmıyorum. Hepimizin bir dereceye kadar biseksüel olduğumuzu düşünüyorum," diyen Brown, 1960'ların son yıllarında dikkatini siyasete yönlendirdi. Afroamerikan sivil haklar hareketi, savaş karşıtı hareket, gey kurtuluş hareketi ve feminist hareketinde etkin oldu. Yükselmekte olan National Organization for Women (NOW)'de idari bir pozisyona sahip oldu.




YAKUT ORMAN

Rita Mae Brown

Umumi Kitap, 2021

Çeviri: Dılşa Ritsa Eşli

bottom of page