top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2023 Fakir Baykurt Öykü Ödülü Polat Özlüoğlu’nun oldu

Sarıyer Belediyesi 2023 Fakir Baykurt Yarışması'nı Öykü kitabı dalında Annem, Kovboylar Ve Sarhoş Atlar kitabı ile Polat Özlüoğlu kazandı.


Fakir Baykurt Öykü Yarışması’na birinci kategoride (Ortaokul) 57 öykü, ikinci kategoride (Lise) 30 öykü, üçüncü kategoride (Yetişkin) 153 öykü, dördüncü kategoride (Fakir Baykurt Öykü Kitabı) 71 kitap olmak üzere toplam 240 öykü ve 71 öykü kitabı katıldı.



Seçici kurulun yaptığı değerlendirme sonucunda dereceye giren yarışmacılar, öyküleri ve gerekçeli kararlar aşağıdaki gibidir:



1. KATEGORİ (ORTAOKUL KATEGORİSİ)


1. Aylin UÇUR Eser Adı: AY’IN GÖLGESİ

Yalnız ve farkına varılmayan bir çocuğun, içindeki boşluğu dolduracak bir çözüm arayışı ve sonunda engelli bir arkadaş edinmesi çok etkileyici bir anlatım. Öykünün anlatımı güçlü ve akıcıdır. Öykü sağlam bir şekilde kurgulanmıştır. Özgün bir öyküdür. Emek, azim ve hayat mücadelesini sorunlarla başa çıkma iletisini başarılı bir kurgu ve akıcı bir anlatımla aktarabilmesinden dolayı birincilik ödülüne değer görülmüştür


2. Elif İZMİRLİGİL Eser Adı: İBLİS İLE ANLAŞMA

121 yaşında Luan adlı bir cadının öyküsü. Çok zengin bir kurgu, merak uyandırıcı, sürükleyici bir romanın özeti gibi. İyilik yapan, insanlara şifa dağıtan bu cadının fantastik ögelerdeki algıları ilginç bir kurgu ve çarpıcı bir olay örgüsüyle işlemesi, özellikle betimlemelerdeki özgünlük ve akıcı üslubunu zengin anlatım teknikleriyle bütünleştirmedeki başarısı, dile hakimiyeti nedeniyle ikincilik ödülüne layık görülmüştür


3. Ece TECİR Eser Adı: KİKİ VE KOCA DEVLER


Kahramanın, birliğin beraberliğin önemini çok iyi bilen karınca olarak seçilmesi öyküyü daha etkili kılmış. Bilinmeyene karşı hissedilen korku, güçlünün bilerek ya da bilmeyerek güçsüzü ezmesi ve önyargılar akıcı bir şekilde anlatılmış. Fabl türüne özgü fantastik ögeler etkileyici bir kurguyla, içten, sıcak, samimi bir üslupla aktarılmış. Ayrıca iletişimin önemi ve yardımlaşma gibi sosyal içerikli mesajları yansıtmadaki başarısı nedeniyle üçüncülük ödülüne değer görülmüştür.


Mansiyon: Derin Deniz MUNGAN Eser Adı: UMUT YILDIZLARDA SAKLI

Genç yaşta zorluklarla baş etmek zorunda kalışın hikayesi. Öykü hızlı ve dolu akıyor, final çok etkileyici. Bir yangından kaçarak köpeği ile bir gemi kaptanı tarafından kurtarılan Deniz adlı bir gencin mücadele dolu öyküsü. Yapı unsurlarındaki özgünlük, kurgusundaki merak ögesini diri tutan örgü, denizcilik terimlerine hakimiyeti, yaşanmışlık izlenimi yansıtması bakımından etkileyici anlatımıyla mansiyon ödülüne layık görülmüştür



2. KATEGORİ (LİSE KATEGORİSİ)


1. Irmak TİTİZ Eser Adı: SAKSIDA TEYZEM

Yıllar önce yaşadığı kaybın yasını tutan anneannenin acısı, acısını saklayışı, fiziksel olarak kaybı ile başlayıp zihin bulanıklığına varan finale kadar her aşamasında her duygusu okuyucuya geçen bir öykü. Kahramanın anneannesinin davranışlarındaki tuhaflıklar ile kendisine anlattığı birtakım öyküler arasındaki kurduğu bağı çözümleme çabasının öyküsü. Hayali ve gerçek ögelerin başarılı bir kurgu ve çarpıcı bir anlatımla sunulduğu, ben merkezli, modernist ve çağdaş bir öykü örneği vücuda getirilmiş. Karmaşık ve iç çözümlemelerle dolu, soyut bir anlatım ustaca sergilenmiş. Bu arada merak ögesinin daima diri tutulması ve farklı tekniklerle anlatımın zenginleştirilmesi nedeniyle birincilik ödülüne layık görülmüştür.

2. Irmak CEBECİ Eser Adı: KEŞKE

Babaannesi ve Darla adını verdiği ineğiyle köyde yaşayan, onlara çok bağlı; köyü, doğayı ve oradaki işlerle uğraşmayı çok seven bir genç kızın öyküsü. Tam bir Anadolu kadını olan, toprağına ve öz değerlerine bağlı babaannenin torunu üzerindeki olumlu etkisi başarıyla işlenmiş. Çaresizlik, yalnızlık kavramları dramatik bir kurguyla ele alınmış. Ortamı yaşatan, neredeyse seslerin duyulabildiği, kokuların hissedildiği bir anlatım. Çevre konusundaki duyarlılık, köy yaşamı ve kültürel değerlere bağlılık gibi sosyal ögeleri ustalıkla ele alması nedeniyle ikincilik ödülüne layık görülmüştür.


3. Melis ÖZAĞAÇ Eser Adı: SARI TUHAF

Daha fazlasını öğrenmek için yürümek, düşünmek, sınırları aşmak için gösterilen çaba… Yol boyunca tüm duygu ve düşüncelerine ortak oluyoruz. Bir dağ köyünde babasıyla yaşayan, okumaya, araştırmaya meraklı, doğayı, insanları ve etrafındaki gelişmeleri iyi gözlemleyen, sorgulayan, entelektüel bir karakter olmayı arzulayan bir çocuğun öyküsü. Okuma alışkanlığının önemine birikimini ve gerçekçi mücadelesini ustaca yansıtarak değinmesi, sözcük dağarcığındaki zenginlik, içe dönük ve doğaya özgü çarpıcı betimlemeleri, akıcı üslubu, özgün anlatımı, zaman zaman ağırlaşmış olsa da sağlam kurgusu nedeniyle üçüncülük ödülüne layık görülmüştür.



Mansiyon: Nisanur TUR Eser Adı: MANDALİNA BAHÇELERİ


Gerçekçi hikayeler yazan Oğuz Yağız adlı bir yazarın tutuklanarak hâkim karşısına çıkarılması öyküsü. Ruh halinin kendi içinde verdiği çatışma, gözlemleri, hayali ve gerçek olayların bir değil birkaç kez okuma isteği uyandırması; özgün, etkileyici anlatımı ve sağlam kurgusu nedeniyle mansiyon ödülüne layık görülmüştür.



3.KATEGORİ ( YETİŞKİN KATEGORİSİ)


1. Emrah KANLIKAMA Eser Adı: TURACI YAKMAK


Ödül Gerekçesi: Yaşamdaki sarsılmaları, kırılganlıkları, kadın dayanışmasını geniş bir çerçevede ele alan yazar; dostluk, yardımlaşma, bağlılık gibi insani değerleri öne çıkararak birey ile toplum etkileşmesinin ortaya çıkardığı sorumlulukları başarıyla yansıtmış ve birincilik ödülüne değer görülmüştür.



2. Özlem ÖZTÜRK KARADOĞAN Eser Adı: KURT


Ödül Gerekçesi: Aile içindeki etkileşmelere ışık tutan yazar, aile bireyleri arasındaki takıntıları, sevgiyi, çekişmeleri, sevgisizliği ve gizleri, başarılı bir içses anlatımıyla, okuyucuya hissettirerek yansıtmış ve ikincilik ödülüne değer görülmüştür.



3. Barış KILIÇ Eser Adı: YUVA


Ödül Gerekçesi: Kent yaşamıyla ortaya çıkan yabancılaşma ve yalnızlaşma karşısında bireyin sevgi arayışının sorgulandığı öyküsünde yazar; tekdüze yaşamın neden olduğu sıradanlığın hayvan sevgisiyle aşılabileceğine işaret ederek, mutluluk arayışlarını sevimli bir dille yansıtma başarmış ve üçüncülük ödülüne değer görülmüştür.



Mansiyon Erkan DAMAR Eser Adı: İKİNDİYİ MÜTEAKİP

Ödül Gerekçesi: Yoksunluklardan ortaya çıkan boşlukların ancak sevgiyle, doğanın korunması ve doğaya saygıyla aşılabileceği üzerine yol arayan yazar; sevimli, sıcak bir dil geliştirmiş, okuyucunun düşüncelerini yönlendirmeyi başarmış ve mansiyon ödülüne değer görülmüştür.



4. KATEGORİ (FAKİR BAYKURT ÖYKÜ KİTABI ÖDÜLÜ)


Polat ÖZLÜOĞLU ANNEM, KOVBOYLAR VE SARHOŞ ATLAR– (İthaki Yayınları)


Ödül Gerekçesi:. Doygunluk, yoksunluk, kaygı, merak, dört duvar arasında kalmışlık, büyüme, çocukluğa özlem atmosferinde yalnız ve sevgisiz kalmış bireylerin iç dünyalarını, iç ses anlatımlarının ve gözlemlerinin derinlikli, nitelikli anlatımıyla sayfalarına taşıyan yazar, inandırıcılığı zor olan duyguları okuyucuya başarıyla yansıtıyor.


NOT: Ödül töreni ilerleyen tarihlerde duyurulacaktır.

bottom of page