top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Anadolu'nun Yaşayan Masalları

Anadolu'nun Yaşayan Masalları, masal ile insan arasındaki derin bağın kopmaması ve Anadolu masallarının sonsuza dek yaşaması için okuyucusuyla buluşmayı bekliyor.


"Masal anlatıcısı dört elementin, yerin ve göğün tüm katlarının, geçmiş zamanın, şimdiki zamanın ve gelecek zamanın efendisidir. O bilir, bildiğini anlatır, hele ki ilgiyle masal isteyen birilerini bulursa…


Masalın anlatıcısı masalın gücüne hayat veren kişidir. O bilgedir, yankı ustasıdır, ninedir, dededir, bir ağaç gibi kökleriyle toprağın derinliklerine tutunan, bir kartal gibi bilgeliğin zirvelerinde uçuşan, sözlerin ustasıdır.


Masal gittiği her yere aittir. Rusya’da Baba Yaga’dır, bazen kurtlarla koşar, bazen çölleri aşar, bazen Şehrazat’ın bazen de bir şamanın dilinden dökülür. Masalın anlatıcısı bu evreni alır, kendi yerelliğinde, özünden gelen, toprağından gelen her şeyle harmanlar ve anlatır. Bu masalları bize anlatan, bu derinliği bahşeden masal analarımız, masal atalarımız, günümüzde de masal ablalarımız ve masal ağabeylerimizdir."


Çocukluğu masalların büyüleyici dünyasında geçen biriyseniz ve hayatınızda geleneksel bir masal anlatıcısı olduysa şanlısınız. Fakat değilse üzülmeyin. Anadolu'nun Yaşayan Masalları sizi geleneksel bir masal anasıyla ve onun anlattığı masallarla tanıştırıyor. Karakum Yayınevi masal içerikli kitaplarına bir yenisini ekliyor. Anadolu’nun geleneksel masal kültürünün hala var olmasını sağlayan masal anası Fatma Önkol’un dilinden masalları içeren bu eserle hem bu kültürü yaşatmak adına çok önemli bir adım atılmış oluyor hem de yeni yetişen nesli masalın gizemli dünyasıyla bir araya getirerek onların zihinlerinde yepyeni kapılar açıyor.


Fatma Önkol masallarda kendini bulmuş ve çocukluğunda dinlediği masallarla yaşadığı derin olayları birleştirerek hayata tutunmaya çalışmış, anlattıkça var olan, var oldukça daha çok anlatan bir isim. Bu kitap da masal ile insan arasındaki derin bağın kopmaması ve Anadolu masallarının sonsuza dek yaşaması için okuyucusuyla buluşmayı bekliyor.


Anadolu'nun Yaşayan Masalları

Derleyen: Abdulkadir Önkol

Karakum Yayınları

2021, 136 s.

bottom of page