top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Benim Adım Sıkıntı

Pınar Palamutlu, Uluslararası Gençlik Kütüphanesi’nin her yıl yayımladığı The White Ravens kataloğuna 2021 yılında seçilen Benim Adım Sıkıntı adlı kitap üzerine yazdı: "Kitap özellikçe çocukların sıkıntı anları çok güzel yakalamış; cümlelerin basitliği ise açıklama gerektirmeden anlaşılabilecek sadelikte kurgulanmış."


Pınar Palamutlu

Sıkıntı deyince aklıma çocukluğumda benden yaşça küçük kuzenimin ‘sıkıldım, sıkıldım’ diye babaannemin evinde dolaşması gelir. O sıkılınca eğlence olsun diye evi karıştırmaya başlar, eski paraları hazine yapar ya da guguklu saate savaş açardık. Sıkıntılarımız çoğunlukla hayal ürünü oyunlar üretmekle biterdi. Sıkıntı ile ilgili anılarım manasının aksine çoğunlukla eğlenceli hatıralar. Benim Adım Sıkıntı kitabı da sıkıntıyı nasıl eğlenceli hale getirebileceğimizi anlattığından olsa gerek, beni sarıp sarmalıyor, her defasında babaannemin evine götürüyor.



Benim Adım Sıkıntı, sıkıntının kendini tanıtmasıyla başlıyor. Nasıl oluştuğunu, nasıl çağrıldığını, onu nasıl büyütebileceğimizi veya nerelerde bulunduğunu detaylıca anlatıyor. Bu haliyle kendine net bir çerçeve çiziliyor ve sıkıntı gerçek, yaşayan bir canlı gibi görünür oluyor. Sıkıntıyı tanıdıktan sonra kitabın eğlenceli kısmına geçiyoruz; sıkıntıyı nasıl küçültebileceğimizi kendi ağzından dinliyoruz. Kendisini küçültmek için farklı öneriler, bunların nasıl işe yaradığını uzun uzun anlatıyor sıkıntı. Sonunda da kendini övmekten geri durmuyor:


Gördün ya, aslında çok faydalı ve iyi bir şeyim.

Ne yapsam? Nasıl yapsam? ya da kimle yapsam? Sorularını sorduran benim.

Başlangıcıyım pek çok muhteşem şeyin.


Kitap, ilk elime aldığımda az yazılı ve kara kalem, pastel renk çizimleriyle içimde bir sıkıntıya neden oldu. 2,5 yaşındaki oğlumla okuduğumuzda her çizimi tek tek incelemek sayfadaki yazılarla görsellerin sadeliği, uyumu bizi etkiledi. Bir kitapla geçirilebilecek en uzun zamanı geçirdik diyebilirim. Üzerine konuşacak, kendi sıkıcı zamanlarından örneklerle şekillendirebileceğiniz keyifli bir metin sizi bekliyor. Çünkü her çocuk bir noktada sıkılır ve sıkıcı diye bağırmaya başlar. Biz de kitabı okurken, biz en çok çok ne zaman sıkılıyoruz, sıkıldığımızda neler yapıyoruz, kitap neler öneriyor, beğendiğimiz ya da denenmiş önerilerin üzerine bolca sohbet ediyoruz. Kitabı daha büyük yaşlar için olduğunu düşünerek bir kere inceleyip kaldırmıştım ama oğlum her defasında kitabı odasındaki kitaplığa geri getirdi.


Kitap özellikçe çocukların sıkıntı anları çok güzel yakalamış; cümlelerin basitliği ise açıklama gerektirmeden anlaşılabilecek sadelikte kurgulanmış. Kitap üç yaş ve sonrası için önerilse de daha küçük yaşlarda sıkıntıdan mustarip çocukların da ilgisini çekebilir. Kitapta sıkıntı kendini anlatırken görsellerde sıkılan, sıkıntıyı kendi elleriyle büyüten ve sonra sıkıntısını yenen çocuk görselleri bulunuyor. Kitabın sonunda ise çocuk sıkıntıdan resim yapmaya başlıyor. Kitabı bitirdikten sonra oğlum resimlerine sıkıntı portresi de eklemeye başladı, hatta bir ara en sevdiği şey sıkıntı çizmekti. Kitabın sıkıntıyı geçirme önerileri çocuklarda işe yarıyor diyebiliriz.


Çocuk edebiyatında ödüller kadar önemli bir alan da kataloglarda yer almaktır. Uluslararası Gençlik Kütüphanesi’nin her yıl yayımladığı The White Ravens kataloğuna 2021 yılında Benim Adım Sıkıntı kitabı seçilmiştir. Bu kitabın daha geniş çevrelere ulaşacağını, pek çok kültürde yer edineceğini ve tabi ki başarısını gösteriyor. Yazarın ilk kitabı ile bu başarıya ulaşması merakla yeni kitapları beklememize sebep oldu. Kitabın yazarı ve çizeri sevgili Gaye Özdamar’ı ve Şeyda Ünal’ı tebrik ederim. Keyifli okumalar dilerim.


BENİM ADIM SIKINTI

Gaye G. Özdamar

Nesin Yayınevi, 2021

Çizer: Şeyda Ünal

32 s.




bottom of page