top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

Çocuk kafası

Çocuklara yeni kelimeler öğretirken, kadınların hikâyelerini kendi ağızlarından okutan Dünyayı Değiştiren Olağanüstü Kadınlar ve Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler üzerine Hazal Beken yazdı.


Çocuklar görerek, duyarak ve okuyarak kaydeder. Yanlarında konuştuklarımızı ya da yaptıklarımızı görmeden dahi algılar ve bize sorular silsilesiyle gelirler. Kelimelerimiz ve hareketlerimiz, onların şekillenen karakterinin baş rol oyuncularıdır. Miniklere seçtiğimiz kitaplar da bir bu kadar önemli bence.


7 yaş ve üzeri için iki adet kitap önermek istiyorum sizlere. Dünya tarihine başarıları ile imza atan kadınların ilham kaynağı olması adına!

Dünyayı Değiştiren Olağanüstü Kadınlar kitabının küçük yaşlardan itibaren belli aralıklarla okunması gerektiğini düşünüyorum. Kate Pankhurst tarafından yazılan kitapta, çok büyük bir emek bulunuyor. İçerisinde bulunan çizimlerinden kapak tasarımına kadar okuyucularına geniş bir oyun alanı sunuyor. Çocuklar, kadınların hikâyelerini kendilerinin ağzından okuma şansına ulaşıyor. İlk defa duydukları kelimelerin heyecanı sayfalardan fışkırıyor âdeta. Sonsuz bir yolculuğun kapılarını aralayan kitap, hayallerimizin peşinden koşmamız için var gücüyle itiyor bizi. Yazardan tasarımcıya, sporcudan bilim insanına kadar onlarca hayata tanıklık etmemizi sağlıyor. Onlarla şaşırıp onlarla üzülüyor, bazen hayal kırıklığına uğruyor bazen de mutluluktan havalara uçuyoruz. Kitabın arkasında yer alan mini sözlük, kelimelerin kalıcılığını vurguluyor. “Söz uçar, yazı kalır.” mottosunu küçük yaştan öğretiyor.


Sizi motivasyon kaynaklarımdan biri ile daha tanıştırmak istiyorum. Kendisi uzun zamandır baş ucu kitabım olur. Ne çok yazıma ilham oldu, ruhumu ayağa kaldırdı, bir bilseniz! Şimdi, size de söylüyorum ki, hayalleriniz için engel tanımayın, umutlarınızı tüketmeyin. İstiyorum ki, herkesi heyecanlandırsın, mutluluk ve umutla doldursun.


Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler yaklaşık 100 kadının hikâyesine misafir ediyor bizi. Kadınların önlerindeki engelleri nasıl aştığına, verdikleri mücadeleye, hayallerine şaşkınlıkla bakıyorum, her okuduğumda. Bu dünyanın asi kızlarına sesleniyor. Hayallerimiz bizi çağırıyor. Umutlarımız canımıza nefes oluyor. Şüphe duyduğumuz, kendimizden emin olmadığımız anların değerini biliyor muyuz? Bu anların bizi biz yaptığını, harekete geçirdiğini düşündük mü acaba hiç? Yaşamımızın kırılma noktaları, aynı zamanda dönüm noktalarıdır. Kırıldığımız yerden değişiriz. Hayatın her anında mutsuz olabileceğimiz, hayal kırıklığına uğrayabileceğimiz gerçeğini kabul edip yolumuza devam etmeliyiz. İşte, size bahsettiğim bu iki eser; geçmişten günümüze her yaştan ve alandan kadının sesine kulak vermemizi istiyor.


Hayallerinizi, umutlarınızı ve mücadelenizi sevin! Çocuklarımızın mutlaka okuması gereken, bizi peşinden sürükleyen bu iki kitap, yollarına rehber, yaşamlarına ışık olsun! ASİ KIZLARA UYKUDAN ÖNCE HİKÂYELER

Elena Favilli

Çevirmen: Deniz Öztok

Hep Kitap, 2019

224 s.


DÜNYAYI DEĞİŞTİREN OLAĞANÜSTÜ KADINLAR

Kate Pankhurst

Çevirmen: Hilal Dikmen

Büyülü Fener Yayınları, 2018

32 s.

bottom of page