top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü, Derya Sönmez'in...

1995’ten bu yana her yıl başka bir yazınsal yapıta verilen Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü'nün 2022 sahibi, Derya Sönmez’in, Sırça Kanatlar (Sel Yayınevi) adlı öykü kitabı oldu.


30 Ekim 1993’te yitirdiğimiz Ömer Asım Aksoy’u dilci ve devrimci kişiliğiyle yaşatmak, düşünce ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak için Aksoy Ailesiyle Dil Derneği tarafından düzenlenen, 1995’ten bu yana her yıl başka bir yazınsal yapıta verilen Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’nün 2022’de bir öykü kitabına verileceği duyurulmuştu. Ödüle katılım yoğun oldu. İnci Aral, Sadık Aslankara, Hidayet Karakuş, Mehmet Zaman Saçlıoğlu ve (aile adına) Sevgi Özel’den oluşan seçici kurul ödülü, Derya Sönmez’in, Sırça Kanatlar (Sel Yayınevi) adlı yapıtına vermeyi oybirliğiyle kararlaştırdı.

Kardeşler, sevgililer, arkadaşlar arasında kökleri derine giden ve asla dillendirilemeyen kırgınlıklardan, acılardan beslenen yalnızlık öyküleri bunlar. Kocasının beğeneceği bir yahni pişirmenin peşinde hayatını harcayan kadınlar, yıllarca beraber yaşadıkları halde birbirine yabancı çiftler, uçurumun kıyısında süren ilişkiler, cinayet ve intihar arzusuyla gölgelenmiş hayatlar, ölüme doğru koşulan bir ömrün anlamını sorguluyor.


Derya Sönmez ilk öykü kitabı Sırça Kanatlar'da narin kanatlarıyla kendi yarattıkları cehennemlerden kaçmaya çalışan karakterlerin hikâyelerini anlatıyor.


Derya Sönmez, 1980 Ayvalık doğumlu. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 2012 yılı Adnan Yücel Öykü Yarışması'nda "Ölüler Gibi" adlı öyküsüyle birincilik; 2013 yılında "Matruşka" adlı öyküsüyle Rıdvan Şahin Öykü Yarışması'nda ikincilik ödülüne layık görüldü. "Unutulan" adlı öyküsü Direniş Öyküleri adlı seçkide yer aldı. Hikâyeleri Notos, Öykü Gazetesi, Dünyanın Öyküsü, Sarnıç, Özgür Edebiyat, Her Şeye Karşın, Kül Öykü Gazetesi gibi dergilerde yayımlandı.

bottom of page