top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

İçindeki boşluğu içindeki güçle doldur

Merve Okçu yazdı: "Eserleri İtalyanca'dan onlarca dile çevrilen çocuk ve gençlik edebiyatı yazarı Gabriele Clima, Güneşten Sonra 'da büyüleyici kalemiyle adeta kulaklarımıza edebi bir şarkı söylüyor, karakterlerin mırıltıları günlerce zihnimizde eko yapıyor. Normal olmanın sınırlarından sıyrılan iki gencin yolculuk hikâyesi, cesaret ışığıyla günümüzü aydınlatıyor."

Merve Okçu


Okul müdürü tarafından çürük elma olarak addedilen henüz on dört yaşında, ilk gençlik yıllarının heba olmasını dışarıdan bir seyirci gibi izleyen Dario, kendisine biçilmiş yaşamın içinde çürük etiketiyle savrulurken, içinden çıkan kımıl kımıl ve yeni bir yaşam vaad eden minik bir kurtla karşılaşır... Bu minik renkli, çürümenin aksine yaşamakta olan, gözlerini dünyaya yeni açan kurt bunca yıldır içine gömdüğü duygularıdır. Bu kurdu tetikleyen ise, cam fanusun içinde hareketsiz bir bitki gibi duran, kırılgan ve güzel Andy'dir. Andy'yi yakından tanımaya başlayan Dario onun bahar gibi, rengarenk, cesur ve yaşam dolu olduğunu fark eder. İçindeki kurt bu rengarenk çiçeğin cazibesiyle hayata atılır adeta.

Andy ile ilgilenmek, haylazlıkları neticesinde kendisiyle başa çıkamayan okul müdürünün Dario'ya verdiği bir ''cezadır''.


Onca zaman bir fanusun içinde çiçek gibi korunan Andy, güneşe bile camın ardından bakar. Hassas cildine, yaşam biçimine uygun değildir sokaklar. Ancak Dario buna anlam veremez ve Andy'i güneşle tanıştırır. Sonrasında ise ikisi için de asıl yaşam başlar...


İtalyan yazar Gabriele Clima’nın kaleme aldığı Genç Timaş etiketiyle yayımlanan Güneşten Sonra, birbirine zıt gibi görünen iki karakterin ortak bir yaşamda birbirlerine nasıl iyi geldiklerini gözler önüne seren bir anlatı. Dario'nun Andy'i kaçırıp sonu bilinmez bir yolculuğa çıkarması, kendisinin de içsel bir yolculuğa attığı adım haline gelir. Henüz çok küçükken kendisini terk eden babasının gitme sebebinin bile kendisi olduğunu düşünmek onu yıllardır zehirlemiştir. Bu yolculukta, hareket edemeyen, ancak tekerlekli sandalyesiyle hareket etmekten çok daha fazlasını yapan Andy'i ona eşlik eder, hatta ışığı olur. Bir yandan Andy'nin bakımını üstlenmiştir, onu yıkamak, iç çamaşırlarını değiştirmek gibi kendisine asla yük olarak gelmeyen, daha önce deneyimlemediği bir kısım yapılması gerekenler vardır. Ama Dario asıl Andy ile ''yapılmaması gerekenler'' listesindeki her şeyin üstünü çizer. Engelli bireye atfedilen deneyimsel engelleri yok sayar, asıl bu önyargı sahiplerinin, Andy'e bitki gibi davrananların zihinlerinde engeller olduğunu düşünür. İtalya'nın sahil kesimlerinde şehirler arası çıktıkları yolculukta onu özel olarak yaptıkları bir araçla taşır, yolda karşılaştıkları tatlı insanlarla arkadaşlık kurarlar. Havuz başındaki bir doğum günü partisine bile katılırlar. Andy'e vazodaki bir bitki gibi davranmak yerine onun suyun üstündeki bir nergis gibi süzülmesine izin verir. Andy yaşamında tatmadığı hislerin, iletişimin, kısıtlı da olsa kendisini ifade edebildiği anların tadını çıkarır. Dario hem Andy'nin sorumluluğunu almak ister hem de Andy ile sınırlarını çizer. İkisinin de ilk kez karşılaştığı deneyimlerdir bunlar.


Uzun ve keyifli yolcuğun sonunda Dario babasını bulduğunda ise hep hayalini kurduğu o anlar yaşanmaz ve Andy, Dario'nun içindeki boşluğu babasının doldurmadığı anlarda boşluğu içindeki güçle doldurmasında yardımcıdır. Avucunun içindeki küçük bir taş bile ona ışık olur.


Gabriele Clima'nın üstün edebi yeteneği, sinematografik anlatımıyla bu iki karakterle o yolculuğa biz de dahil oluyoruz. Tüm kıyı şeridi boyunca birbirlerine ne kadar zıt olsalar da kurdukları ilişki biçimi, içimizdeki boşluklara, engel olarak addedilenlere, imkanların ötesine bir kere daha bakmamızı sağlıyor. Cesaret veren bu hikâye, normal olmanın bir anlatıdan ibaret olduğuna, asıl önemli olanın klişelerden sıyrılarak, toplum tarafından atfedilen etiketlerden, rollerden bağımsız bir yaşamın iyileştirici tarafını vurguluyor. İyileşmenin, fanusun dışına adım atarak, güneşle yüzleşerek başladığını hatırlatıyor.


GÜNEŞTEN SONRA

Gabriele Clima

Genç Timaş, 2022

Çeviren: Esma Fethiye Güçlü

176 Sayfa

bottom of page