top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

İstiridyenin Anatomisi

Merve Tarhan, öykü kitabı İstiridyenin Anatomisi’nde, aşinası olduğumuz fakat tam da bu aşinalık yüzünden hikâyelerini ıskaladığımız sesleri duyuruyor.




“Bazı geceler öyle yalnız hissediyorum ki kendimi, devasa bir kara delik beni yutacakmış gibi. Yutacak ve hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Sonsuz bir düşüş. Keşke yere çakılsam, diyorum. Yere çakılsam ve bu düşüş bitse. Böyle gecelerde en az bir paket sigara içiyorum, sarhoş oluyorum, yüzüne bile bakmak istemediğim insanları telefonla arıyorum. Evet, yüzlerine bile bakmak istemiyorum. Yalnız kalmış olmasam asla aramam onları. Belki küçümsüyorum. İki sayfa kitap okusam daha iyi geliyor bana. Kitap okurken daha az yalnız hissediyorum. Ölü yazarlarla konuşuyorum, bu dünyayı çoktan terk etmiş müzisyenlerin şarkılarında doyuruyorum ruhumu. Sanki sevdiğim her şey ölü. Canlı hiçbir şeyi sevemiyorum.”***


Aşinası olduğumuz fakat tam da bu aşinalık yüzünden hikâyelerini ıskaladığımız sesleri duyuruyor Merve Tarhan İstiridyenin Anatomisi’yle. Hiç oyunsuz, olağanca sıradanlıklarıyla kenardakileri duru bir Türkçeyle çağırıyor; vurgu daima yaşamla insan arasındaki uzunca bağın düzensiz ilmeklerinde. Apartmanın huysuz teyzesi, babanın hak edilmiş sevgisi, bu çağın çok sesli erkekliklikleri, o filmi hatırlatan sevgililer, bütün bütün yalnızlıklar, bir türlü acısı çıkarılamayan öfkeler var bu öykülerde. Kederi yüklenmekte gayet cömert öyküler bunlar ama neşeyi de arayan buluyor, hep olduğu gibi.


Merve Tarhan, İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünden 2012 yılında mezun oldu. Yine aynı üniversitede İktisat Teorisi alanında Davranışsal Ekonomiye odaklanan bir tez yazarak yüksek lisansını tamamladı. İkinci yüksek lisansını ise Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde tamamladı. University of Hawaii Ekonomi Bölümünden doktora bursu aldı, burada araştırma görevlisi olarak görev yaptı. Çalışmalarını klinik odaklı sürdürme düşüncesiyle Türkiye’ye döndü, burada farklı psikoterapi merkezlerinde çalıştı. Klinik yönelimi, psikanalitik terapiler ve sanat psikoterapileridir. Halen Ankara’da klinik çalışmalarına devam etmektedir. ”Birkaç Küçük Sıyrık” ve ”Çağrışımlar: Edebiyat ve Psikoloji Yazıları” adlı iki kitabı vardır. Psikoloji alanında bilimsel yayınlar üreten Kimera Dergisi’nin kurucusu ve editörüdür.


İSTİRİDYENİN ANATOMİSİ

Merve Tarhan

Ornis Kitap, 2024

Tür: Öykü

96 s.

 

bottom of page