Külkedisi İngiltere’de
Yavuz Arkın, Natasha Brown’un kaleme aldığı Karşılaşmalar adlı kitabı üzerine yazdı: "Kitap bir adam ve bir kadın arasındaki kısa bir hikâye ile açılıyor; okuyacaklarımız için belli bazı ipuçları veriyor; pasif bir kadın ve onun çevresinde, erkek olmanın verdiği gücü kullanan her türlü tacizi hoş gören otorite sahipleri."
Natasha Brown’un Karşılaşmalar kitabında, çağdaş bir Külkedisi, İngiltere’de karşılıyor bizi; masaldaki balo salonu ise sevdiği adamın ailesiyle birlikte olacağı bir yemek daveti. Afrika kökenli genç bir kadın olan karakterimizin ismini bilmiyoruz, masaldan çıkmışçasına kitap boyunca bizimle birlikte; o kendi masalının Külkedisi.

Afrika kökenli olmasına rağmen İngiltere’de birçok insanın ulaşamayacağı bir kariyere ulaşmış, sömürgeci bir ülkede bu başarıya ulaşması kendisi için çok değerli. Beyaz bir İngiliz erkek arkadaşının olması da bu başarıyı onun için taçlandırıyor, kendisinin bulunduğu davette kim olduğuna dair çıkarımlarda bulunuyor. Kitap da bu davet boyunca kadın dünyası, post kolonyalizm ve ölüm olgusu üzerinden ilerliyor.
Kitap bir adam ve bir kadın arasındaki kısa bir hikâye ile açılıyor; okuyacaklarımız için belli bazı ipuçları veriyor; pasif bir kadın ve onun çevresinde, erkek olmanın verdiği gücü kullanan her türlü tacizi hoş gören otorite sahipleri. Baskı altına aldıkları kadına karşı rahatlatmak için söyledikleri sözler de suçlu hissettiklerinin bir kanıtı niteliğinde: “Her şey yolunda,” dedi kadına. “Her şey yolunda, tamam.”
Karakterimizin, Külkedisi masalındaki gibi kendisine kötü davranan bir üvey anne ve kardeşleri de bulunuyor. Üzerinde güneş batmayan bir güç diye ifade ettiği, kendisine kucak açan sömürgeci kültüre sahip İngiltere’yi annesi, iş arkadaşlarını ise kız kardeşleri gibi düşünebiliriz. Bu öyle bir kültür ki çok eskide kalmasına rağmen halen toplumun bütün katmanlarına kadar sinmiş vaziyette.
Kız kardeşler de aslında erkek kardeşler diyebileceğimiz iş arkadaşlarıyla çevrili bir hayat yaşıyor. Kendilerine bakış açıları profesyonel düzlemden uzak bir şekilde hem cinsiyet hem de ırk yüzünden olumsuz etkilenmiş. Karakterimizin ise bu bakış açısına rağmen kariyerinde başarılı olmak gibi bir hedefi var.
“Bu bir hikâye. İçinde zorluklar var. Çok çalışmak var. Kıyafetleri çekiştirip düzeltmek, gömlek kollarını sıvamak ve kendini zorlamak var. Yükselmek için çabalamak var. Zorlukların üstes