Türkiye’nin sanat hafızası Milliyet Sanat’ın Ekim 2024 sayısı okurlarla buluştu!
Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin “Tat Ve Sanat: Lezzetli Resimler” sergisi, Sevin Okyay ve Ahmet Ümit’in Başkomiser Nevzat söyleşisi, Georg Baselitz röportajı, Erkan Kolçak Köstendil ile ayın söyleşisi, Toronto Film Festivali, Redd’in 20 yıllık öyküsü ve çok daha fazlası Milliyet Sanat Ekim 2024 sayısında!
Türkiye’nin sanat hafızası Milliyet Sanat’ın Ekim 2024 sayısı okurlarla buluştu! Yeni sayısının kapağına, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin yeni sezondaki ilk sergisi “Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler”i taşıyan Milliyet Sanat, aynı zamanda RHM’nin kurucu küratörü, sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu ile sergi üzerine yapılan röportaja da geniş yer ayırıyor. Sevin Okyay ve Ahmet Ümit’in Başkomiser Nevzat’ı çekiştirdiği; Georg Baselitz’in SSM’deki sergisini anlattığı sayıda ayrıca, Erkan Kolçak Köstendil ile Ayın Söyleşisi; Toronto Film Festivali’nden izlenimler; 20. yaşını kutlayan Redd grubunun pandemiden bu yana ilk toplu röportajı gibi daha birçok haber, yazı ve röportaj okurları bekliyor.
Türkiye’nin ve dünyanın kültür sanat gündemine ışık tutan Milliyet Sanat’ın Ekim 2024 sayısı, okurları Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin (RHM) 2024-2025 sezonundaki ilk sergisi “Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler” ile karşılıyor. Bankanın sanat eserleri koleksiyonundan 150’den fazla eserle birlikte koleksiyonerler ve sanat kurumlarının ödünç verdiği 50’den fazla eser yer aldığı sergiyi, RHM’nin kurucu küratörü, sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu anlatıyor.
PLASTİK SANATLAR
Ekim 2024 sayısının plastik sanatlar sayfalarında Beral Madra’nın, geçtiğimiz ay kaybettiğimiz ressam, yazar ve tiyatro sanatçısı Mehmet Güleryüz için kaleme aldığı yazı; Alman ressam, heykeltıraş ve baskı sanatçısı Georg Baselitz’in Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki (SSM) “Georg Baselitz: Son On Yıl” sergisini anlattığı röportajı ve Mustafa Taviloğlu’nun tüm koleksiyonunu İstanbul’da yedi farklı mekânda sanatseverlerle buluşturan “Bir Koleksiyoner Hikâyesi” sergisi üzerine bir inceleme okurları bekliyor. Sabiha Kurtulmuş “Biz, Vesaire” köşesinde sanat dünyasında küresel krizin farklı boyutlarını ele almaya devam ederken, Ayşegül Sönmez “Sanatatak” köşesinde genç sanatçıların neler yapması gerektiğini ve nasıl fark yaratabileceğini kaleme alıyor.
EDEBİYAT
Edebiyat sayfalarında, Türkçede polisiye denince akla ilk gelen isimler Ahmet Ümit ve Sevin Okyay, Ümit’in ölümsüz karakteri Başkomiser Nevzat’ın son maceralarını anlatan yeni romanı Yırtıcı Kuşlar Zamanı’nı konuşurken aynı zamanda Oya Baydar’ın son
romanı Hatırlamanın ve Unutuşun Kitabı üzerine röportajı ve Halloween’in kökleri ve edebiyatla ilişkisi üzerine bir yazı da okurlarla buluşuyor. Hülya Avtan ise “Sayfayı Çevir” köşesinde edebiyatseverlere geniş bir öneri seçkisi sunuyor.
AYIN SÖYLEŞİSİ
Ekim ayında Asu Maro ile Ayın Söyleşisi’ne, bu ay hem kendi yazıp yönettiği “Tezgah” ile sinemalarda hem de 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nin açılış oyunu “Müfettişler” ile sahnede seyirciyle buluşmaya hazırlanan Erkan Kolçak Köstendil konuk oluyor. Köstendil hem projelerini hem de kalecilik kariyerini tüm yönleriyle Maro’ya anlatıyor.
SİNEMA
Sinema sayfaları bu ay vizyona giren “Joker: Folie à Deux/Joker: İkili Delilik” filmi vesilesiyle, bugüne kadar Joker’i canlandıran aktörlere yakından bir bakış sunarken dünyanın halka açık en prestijli film festivali Toronto Film Festivali’ne dair kapsamlı bir değerlendirme de sunuyor. İKSV’nin 23. kez düzenleyeceği Filmekimi’yle ilgili geniş bir dosya; 5-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin sanat direktörü Deniz Yavuz’un röportajı ve bu ay gösterime giren Ali Abbasi imzalı “The Apprentice” üzerinden Donald Trump’ın beyazperdedeki yansımalarının bir incelemesi de okurları bekliyor. Attila Dorsay ise “Sinemanın Hazineleri” köşesinde, ağustosta kaybettiğimiz Alain Delon’u, mesleğini çok seven bir komiseri canlandırdığı “Flic Story/Öldürmek Arzusu” filmiyle anıyor.
MÜZİK
Redd grubunun 20 yılda sahnelerden stüdyoya uzanan tutkunun hikâyesini anlattığı, pandemiden bu yana verdikleri ilk toplu röportajla açılan müzik sayfaları, 34. Akbank Caz Festivali dosyasıyla devam ediyor. Eray Aytimur “Bırak Dağınık Kalsın” köşesinde Beran Paçacı’nın Türkiye Caz Arşivi projesiyle başlayıp her zamanki gibi zengin bir içerik sunarken Kemal Küçük “Diapason” köşesinde kurumsallaşamayan klasik müzik projeleri hakkında yazıyor. Mehmet Tez “Müzik Dünyasından” köşesinde stream platformlarının algoritmalarının, müzik zevkimizi değiştirme gücünü ele alırken Naim Dilmener de her zamanki gibi müzik gündemini değerlendiriyor.
SAHNE SANATLARI
Yeni sayının sahne sanatları sayfalarında, Uluslararası Kent Tiyatro Festivali-Etimesgut (KentFest) hakkında Etimesgut Belediye Başkanı ve Etimesgut Kent Tiyatrosu Erdal Beşikçioğlu ile festivalin eş sanat yönetmenleri Övül ve Mustafa Avkıran’ın röportajı yer alıyor. Aytek Şayan, Barış Gönenen, Begüm Akkaya ve Uğur Uzunel, birlikte rol aldıkları, DasDas’ın yeni oyunu “Ayna”yı anlatırken, 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nin bu yılki küratörü Prof. Dr. Mehmet Birkiye ise tiyatro festivalinin kürasyonu ve programda dikkat çeken oyunlar üzerine konuşuyor.
PODCAST
Milliyet Sanat Ekim 2024 sayısı, edebiyat, sanat ve hayata dair konuların konuşulduğu “Eksik Mecaz” adlı podcast serisini hazırlayan Zeynep Uysal ve Murat Gülsoy’un röportajıyla sona eriyor.
Comments