top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

Yaptıklarımızın üstünü çizerken

Ayşen Somunkıran Özagar, ilk öykü kitabı Naif’in Listesi’nde bazen dayanılabileni bazen de vazgeçileni anlatıyor.



“Sözcüklere yapılabilecek en büyük kötülük onlara taşıyabileceklerinden çok daha fazla anlam yüklemek olur. Bazen onlara nefes aldırıp tekil anlamlarından bile arındırabilirsek büyük iyilik yapmış oluruz.”


“Nasıl becerebilecekmişiz bunu?”


Basit. Susacağız ve yapacağız.”


Tekrar dudaklarına uzandım. “Burada değil” dedi. “Gidelim.”


Ayşen Somunkıran Özagar ilk öykü kitabı Naif’in Listesi’nde bazen dayanılabileni bazen de vazgeçileni anlatıyor. Tıpkı hayat gibi, naif bir listede yaptıklarımızın üstünü çizerken, diğer yandan yapılacakları eklediğimizi vurguluyor.


Bir aile hikayesindeki boşlukları tek bir fotoğrafla doldururken, geleneğin kurbanı bireylerin çaresizliğini tuhaf bir takıntıyla anlatıyor. Her geçen gün elimizden parça parça alınan özgürlüklerimizi renklerimizin kaybıyla açıklarken, yaşanamayan aşklar için yine de bir umut ifadesiyle “Sonuncusu Değil!” diyor. Ağırlıklı olarak kadınlar üzerinden anlatılan öykülerde, aslında ne cinsiyet ne yaş ne de coğrafyanın insanın en temel duygusal ihtiyaçları açısından bir fark yaratmadığını görüyoruz.


Yazar ilk kitabında dokuz kısa öyküyle okuyucusuna “merhaba” derken, bundan sonra da onu yarı yolda bırakmamaya söz veriyor.


NAİF'İN LİSTESİ

Ayşen Somunkıran Özagar

Kayıp Zaman Yayınları, 2024

Tür: Öykü

120 s.

bottom of page