top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Anayasamız şu cümleyle başlar: “İnsan onuru dokunulmazdır.”

Onur Dokunulmazdır, Ferdinand von Schirach’ın 2010 - 2013 yılları arasında Der Spiegel'de yayımlanan denemelerinden oluşan bir derlemesi, Türkçede.


Schirach denemelerde, iyiyi ve kötüyü, toplumun ahlaki ve etik sorunları hakkındaki fikirlerini, terörizmin demokrasiye getirdiği zorlukları, ünlülerin gösteri haline gelen duruşmaları, önleyici gözaltı veya çocuk katillerine yönelik işkence tehdidi gibi konuları ele alıyor. Ayrıca iPad’le okumanın nasıl olduğu, yazma zorunluluğunun bir yazar için gerçekten ne anlama geldiği gibi kişisel sorunlara da değiniyor.

Schirach, dedesi Baldur von Schirach hakkındaki sorulara da bu kitapta cevap veriyor: Nazi torunu, genç ceza avukatına sorar: “Ben de tüm bunlar gibi miyim?” O da cevap verir: “Kimsen, osun.” Bu, büyükbabamla ilgili sorulara verebileceğim tek cevap. Bu cevabı bulmam epey zamanımı aldı.


Ferdinand von Schirach bir Alman avukat ve yazardır. İlk öykülerini kırk beş yaşında yayınladı. Kısa süre sonra Almanya'nın en başarılı yazarlarından biri oldu. 35'ten fazla dile çevrilen kitapları dünya çapında milyonlarca kopya sattı ve onu "uluslararası alanda ünlü bir Alman edebiyatı yıldızı" haline getirdi.


ONUR DOKUNULMAZDIR

Ferdinand von Schirach

Alfa Kitap, 2022

Çeviri: Firuzan Gürbüz Gerhold

136 s.

bottom of page