top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Dostluğa Uzanan Sihirli Bir Yol: Yıldızlı Saat

Gülçin Aras, Francesca Gibbons'ın ilk romanı Yıldızlı Saat: Gölge Güvesi üzerine yazdı: Roman, kötülerin pusuya yattığı ve sihrin her zaman bir köşede olduğu aksiyon dolu bir macera.

Gülçin Aras


Gümüşi gri tüylü bir güvenin kanatlarına takılıp büyülü, yepyeni bir dünyaya gitmeye hazır mısınız?


Gerçeklerden kaçıp masalsı bir evrene sığınmak isteyen yetişkinler ve heyecan dolu bir serüvene ortak olmak isteyen genç okurlar: Maceraperest kardeşler Imogen ve Marie sizleri fantastik bir krallığa götürüyor.


Francesca Gibbons'ın ilk romanı Yıldızlı Saat: Gölge Güvesi gerilim dolu serüveni başlatan üçlemenin ilki. Chris Riddell tarafından çarpıcı bir şekilde resmedilen bu yolculuk yazarın betimleyici metinleriyle destekleniyor. Son derece iyi kurgulanmış, neredeyse sayfalardan fırlayacak karakterler çok katmanlı hikâye ile birleşerek gerilim ve gizemi artırıyor. Kitap üçüncü tekil kişinin ağzından aktarılıyor. Yaroslav Şehri'nin çalkantılı geçmişi hakkındaki detaylara inerken ana karakterler bir andan diğerine neler yaşanacağını tahmin edemiyor. Okur da öyle. Kitap, heyecan dolu tempolu bölümleri ve kısa geçişleri ile okuma deneyimini eğlenceli kılıyor. Yıldızlı Saat: Gölge Güvesi, kötülerin pusuya yattığı ve sihrin her zaman bir köşede olduğu aksiyon dolu bir maceraya dönüşüyor.


Kitap, deniz sülüğü kostümlü Marie ile şövalye kostümlü Imogen arasında geçen tartışma ile açılıyor. Imogen ve Marie okura çok tanıdık geliyor. Onları somut ve gerçek hissettiren şey iki kardeş arasındaki hem gergin hem de sevgi dolu ilişkinin tasviri. Kardeşlerin evinde başlayan bu macera Haberdash Bahçeleri’nde devam ediyor. Imogen ilgi çekici 'Gölge Güvesi'ni takip etmeye karar veriyor ve destansı, fantastik bir dünyaya giriyor. Dev bir ağacın gövdesindeki kapı aralanıyor ve kardeşler Yaroslav Krallığı'na adım atıyor. Sırların derinliklerde kaynadığı bu sürükleyici hikâyede macera ruhlu iki kız kardeşi; şımarık prens, dans eden ayı ve gökyüzündeki yıldızların yanı sıra cesaretlerimi, dostluklarını test eden zorlu bir yolculuk bekliyor.


Kafatasları ve iskeletler ile bezenmiş evlerle karşı karşıya kalan Imogen ve Marie, Miroslav adında bir prens eşliğinde eve dönmek için arayışa giriyor. Ancak öncesinde yapmaları gereken çok daha büyük bir görev var. İnsani hırslar yüzünden Klenot Dağı'nın kalbinin çalınmasıyla ormanların ölümüne, krallığın çöküşüne sebep olan gidişata dur demek!


“Dağın kalbi ait olduğu yerde olduğunda,” diye devam etti Lofkinye, “buradaki her şey güzelleşir. Ormanlar yaşamla, nehirler balıkla ve gökyüzü kuşlarla dolar. Ancak yerinde olmadığında... İşte o zaman Žal yaşanır. Klenot Dağı’nın kalbinin nereye ait olduğunu düşünüyorsunuz?”

“Dağın içine?” diye sordu Marie.

“Doğru,” dedi Lofkinye.

Imogen, Marie ve Miroslav yaşadıkları olaylarla birlikte kendi benliklerini keşfediyor, olaylara bakış açılarını değiştiren önemli dersler ediniyor. İki kız kardeş için büyülü olan fiziksel yolculuk daha derin içsel bir yolculuğa dönüşüyor. Gibbons genellikle okuyucuyu iyi ya da kötü olmanın karmaşıklığı üzerinde düşünmeye davet ediyor. Kötü iyi olabilir, iyi de yanlış kararlar verebilir.


Dinozor Genç etiketi ile kitaplıklarda yerini alan Yıldızlı Saat: Gölge Güvesi’nde çocukların geliştiklerini ve çok daha sevimli karakterler haline geldiklerini görüyoruz. Başarılı olmalarını ve mutluluğu bulmalarını istiyoruz.


Tadı damakta kalan bu kitabın devamını heyecanla bekliyoruz!


YILDIZLI SAAT: GÖLGE GÜVESİ

Francesca Gibbons

Dinozor Genç, 2021

Çeviri: Nisan İğdem

494 s.

bottom of page