top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Zaman Çarkı dizisinde ikinci sezon!


Dünyanın en uzun epik fantastik serisi olan Zaman Çarkı’nın dizi uyarlaması hakkında güzel haberler gelmeye devam ediyor. Serinin ilk sezonunun çekimlerinin bittiği ve ikinci sezon çekimlerinin resmi olarak onaylandığı duyuruldu.

Peki Zaman Çarkı'nın nasıl bir hikayesi var, neden kitleleri kendisine çekiyor, edebiyat dünyası onun hakkında ne düşünüyor? Zaman Çarkı dizisi hakkında yeni haberler gelmeye devam ederken Litera Edebiyat olarak dünyanın bu en uzun fantastik kurmacası hakkında hafıza tazeledik.


Amazon’un CEO’su Jeff Bezos’un uzun süredir yeni bir Game of Thrones serisi istediğini ve bunun içinde Yüzüklerin Efendisi ile Zaman Çarkı serilerinin dizi uyarlamalarını hayata geçirmeye başladığını biliyoruz. Dünyanın gelmiş geçmiş en uzun epik fantastik serisi olan Zaman Çarkı’nın dizi için yayın haklarının alındığının açıklandığı 2018 yılından beri de uyarlamayı beklemeye devam ediyoruz. Dizinin kastının açıklanması, çekimlerinin başlaması derken geçtiğimiz günlerde 2. sezon onayı da geldi. Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da çekilen dizinin yayın tarihi hakkında net bilgi verilmese de, serinin hayranları bu haberin ardından diziyi 2021’in sonunda izlemeyi hayal ediyorlar.



Peki Game of Thrones’la yarışacak derecede iddialı olan Zaman Çarkı nedir, nasıl bir hikayesi var, neden kitleleri kendisine çekiyor, edebiyat dünyası onun hakkında ne düşünüyor?


Zaman Çarkı dünyasının ve kahramanlarının ruhlarının merkezinde “güç” vardır. Gücü kullanmayı, onu kavramayı, işlemeyi öğrenmek, gücün neresinde duracağını bilmek tüm karakterlerinin temel meselesidir aslında. Hikaye de zaten buna göre şekillenir; gücün insan ruhundaki tezahürlerinde, gücün etrafında…

Robert Jordan’ın kaleme aldığı Zaman Çarkı, 15 ciltlik ve yaklaşık 15 bin sayfalık dev bir fantastik kurmaca. Serinin son iki cildinin yazarın ölümü üzerine Brandon Sanderson tarafından yazılarak tamamlandığını da söylemeden geçmeyelim. Kahramanın yolculuğu üzerine kurgulanmıştır Zaman Çarkı. Robert Jordan, dünyasını kelimenin tam anlamı ile bir dantel gibi dokur. Onun diliyle söyleyecek olursak büyük deseni ilmek ilmek yaratır. Klasik fantastik edebiyatın pek çok özelliğini taşır hikaye: Temelde iyinin ve kötünün savaşına odaklanır, teknolojiden azade bir dünyada geçer, olağanüstü yetilere sahip kahramanları ve türlü çeşit canavarları vardır. Robert Jordan’ı diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri kahramanlarının gelişimine, ruh hallerine geniş ölçüde yer vermesi, onları gerçek anlamda kahramanlaştırmasıdır. Diğer özelliği ise bize olağanüstü gelen öğeleri sıradan insanlara atfetmesi, olağanüstünü çoğu zaman kazanılabilir bir beceri olarak işlemesidir. Dünyasının ve kahramanlarının ruhlarının merkezinde “güç” vardır. Gücü kullanmayı, onu kavramayı, işlemeyi öğrenmek, gücün neresinde duracağını bilmek tüm karakterlerinin temel meselesidir aslında. Hikaye de zaten buna göre şekillenir; gücün insan ruhundaki tezahürlerinde, gücün etrafında…


Çok kalabalık bir kahramanlar dünyasına ve pek çok hikayenin iç içe girdiği bir yapıya sahiptir Zaman Çarkı. Ancak genel olarak hikaye beş ana kahraman üzerinde gelişir. Mütevazı köylerinden gönülsüzce çıkan beş karakterimiz Rand, Egwene, Perrin, Mat ve Nyneve… Zaman çarkı döner, 15 cilt ve yaklaşık on beş bin sayfa boyunca onları değiştirip kahramanlaştırr. Egwene basit bir köylü kızından dünyayı yöneten Amrliyn Makamı’na; Matrim Cauthon yün kafalı bir ahmaktan Kuzgunlar Prensine; Nynaeve bir köy hikmetinden gelmiş geçmiş en güçlü ‘Aes Sedai’lardan birine; Perrin Aybara kaba bir demirci çırağından Kurtların Lorduna dönüşecektir. Ve Rant Al’Thor, o genç koyun çobanı, kendisi bilmese de, zaten bir kahraman olarak doğmuştur zaten. O, Yeniden Doğan Ejder’in ta kendisidir.



Dizinin uyarlamasında ayrıca Aes Sedai adlı kadın büyücüler topluluğunun en güçlü üyelerinden biri olan Moraine’in de hikayenin genel gidişatında önemli bir rol aldığını dizinin resmi hesabından (The Wheel of Time) yapılan paylaşımlardan yola çıkarak söylemek mümkün. Bu karakteri dizide Rosamund Pike canlandırıyor. Diğer kahramanlar ise şöyle: al’Lan Mandragoran rolünde Daniel Henney, Rand al’Thor rolünde Josha Stradowski, Egwene al’Vere rolünde Madeleine Madden, Matrim Cauthon rolünde Barney Harris, Nynaeve al’Meara rolünde Zoe Robins.







bottom of page