top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

“İnsan bazendir, daima değil!”

İ. U. Eskiciyan, Zift ile dağılıp dağılıp toplanan ama yok olmayan bir suyu anımsatıyor okura. Diğer yandan Eskiciyan, Metropol Ninnisi ile olana ya da olması mümkün görünene değil, akla gelmeyene dikkat kesilmemizi salık veriyor.


Öfkeli, tahrik edici ve denge bozan diliyle bu roman, bizi sessiz kalmanın yükü altında ezerek içimize sızıyor. Bu kara, ağır zift kendini besledikçe çoğalıyor ve büyümeyi dayatıyor hepimize.

“Rivayete göre kuş gibi bir kuş, peygamber gibi bir peygambere gözlerini kızgınlıkla açmış. Öyle ki gözleri büyümüş ve göz çukuru. Rivayete göre bir peygamber, bir kuşu dörde bölmüş, her parçayı başka bir dağa. Davullar uzun havalar çarpıyor, dumanlar enformasyon girişimi, artık olan olmuş, biten bitmişti, eski cesetler tarihlerini ele veriyordu. Asma yaprakları ve pazı yaprakları ve incirin günahı ve tüm muzaffer komutanlar bir bir taş kesilecekken su’ya inandılar. Ölü olan her şey geri dönecek, canlı olan her şey ya karanlığa iman edecek ya da karanlığa mahkûm olacak. Bahisler yükseldi. Nitekim köyler, gecenin başkentleri sayılacak.”


Zift, dünden bugüne, bugünden yarına kendini ara vermeden yenileyen ve roman türüne yeni boyutlar kazandırmaya niyetlenen bir metin. Klasik anlatılarla alışılagelmiş olay örgüsünü elinin tersiyle itip kendine has üslubunu zenginleştiriyor Eskiciyan.

"Jiletleyecektim kendimi müzik sustu. Müzik sustu, adam öldü. Bu eski bir masal Niyazi. Bilmesen de olur. Adam cambaz, bunla yetin. Jilet güzel kelime, sırf ismi kesiyor bileğimi. Dilimde dönerken yarıyor cümlemi. Niyazi bazı kelimeler, sadece sözden oluşmaz. Bazı kelimeler topraktan gelir. Patates gibidir, fasulye gibidir. Büyüyünce böyle duygusal olacağım aklıma gelmezdi. Yerdeki jilet hüzünlendiriyor beni. Neyse bu tatsız konulara girmeyelim. Ama hakikaten adam öldü. Çünkü müzik yanlış yerde susmuştu."


İ. U. Eskiciyan’ın muzip, alaycı ama bir o kadar da ciddi öykülerini topladığı Metropol Ninnisi, 2015 Selçuk Baran Öykü Ödülü’nü almıştı. Merkezine insanı alan, onun bilincini, fark edilmesi zor yanlarını ve toplum içindeki yerini irdeleyen bu öyküler, Eskiciyan’ın ince mizah anlayışını gözler önüne seriyor. Olana ya da olması mümkün görünene değil, akla gelmeyene dikkat kesilmemizi salık veriyor Metropol Ninnisi.


İsahag Uygar Eskiciyan, kitaplarında biyografisi kısaca "1982'de karardı." şeklinde yer alır. Söyleşilerde, yüzünü semender yüzüklü eliyle kapattığı fotoğraftan başka fotoğrafı kullanılmamaktadır. Öyküleri Fransızca ve İtalyancada yer aldı. Aşağıdan Seveceğim Ülkeyi adlı şiir kitabıyla Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülü İlk Kitap Ödülü'nü aldı[3]. Metropol Ninnisi adlı öykü kitabıyla 2015 Selçuk Baran Öykü Ödülü'nü aldı.


ZİFT - METROPOL NİNNİSİ

İsahag Uygar Eskiciyan

İthaki Yayınları, 2022


bottom of page