top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2021’de Birgül Oğuz’un en sevdiği kitaplar

Birgül Oğuz, 2021'de okuyup tavsiye ettiği kitapları Literaedebiyat ile paylaştı.



Helios Felaketi / Linda Boström Knausgard

Çeviren: Ali Arda / Kıraathane Kitapları


Metnin dolaysızlığı çarpıcıydı. Cümlelerin anlamlarıyla aramda sanki hiç mesafe yoktu. Anlatıcı ses de hikâye de çok güçlü ve kapsayıcıydı. Acayip bir okuma deneyimiydi. Dil saydamdı. Bununla ne demek istediğimi tam olarak ben de kestiremiyorum ama bu deneyime ne zaman bir sözcük atamaya kalkışsam bu sıfat çıkıyor yüzeye: Saydam.




Giden Bir Kedinin Ardından / Ferit Edgü

Alfa


Çok yaslı, bir o kadar da muzip metinlerdi. Suskundular, çok şey söylüyorlardı. İç dünyam çok hareketlendi bu kitabı okurken, bu her zaman olmaz ve bu sadece metnin gücüyle ve yazarın zaten çok iyi bildiğimiz ustalığıyla da açıklanamaz. Ferit Edgü’nün çoğu metninde olduğu gibi bu metinlerde de yazmanın tüm halleri, haletiruhiyeleri metne dahildi. İç görüyle, seziyle, korkuyla, el yordamıyla yazılmış metinlerdi. Ve muazzam, neredeyse ürpertici bir berraklıkla. Peki nasıl? Kitabı bitirdikten sonra derhal bir daha okudum. Şimdilerde de kitabın rasgele bir sayfasını açıp okuyorum, haftada bir iki kez yapıyorum bunu. Ama ne gariptir ki tekrar tekrar okumamın nedeni bu metinlerin nasıl yazıldığını anlamaya çalışmak değil.




Emanet Çocuk / Claire Keegan

Çeviren: Behlül Dündar / Jaguar Kitap


Çocukluğun kırılganlığını, hüznünü, tedirginliğini zarafetle taşıyordu kitap ki bu bence çok zor bir şey. İçinde dürüst olmayan ya da bir beğeniye hitap etmek için kurulmuş tek cümle yoktu. Meselesi başkaydı, çocuk ruhsallığının sularından yazının yüzeyine imgeler çekip duruyordu. Bu yüzden hikâyenin tekinsiz tarafları da güçlüydü. Böyle bir hikâyeyi yazabilmiş olmayı çok isterdim. Çevirmene gıpta ettim. Bu kitabı gözden kaçırmama izin vermeyen arkadaşıma da içimden düzenli aralıklarla çok teşekkür ettim.

bottom of page