top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2021'de Can Göknil'in en sevdiği kitaplar

Ressam olarak kitap tutkum çok güçlü olsa da sanat üretimimin yanında okumalarım kısıtlı kalıyor. Edebiyatçı değilim ama madem ki sordunuz, bu yıl çok etkilendiğim iki yazardan söz etmek isterim.

Can Göknil


1978 Buenos Aires doğumlu Samanta Schweblin’in Can Yayınları’dan Emrah İmre çevirisiyle çıkan iki öykü kitabı beni zihnimin ötesinde bir diyara taşıdı. Edebiyatta öykü kavramının sınırlarını zorlayan kitaplar bence:

Ağzımdaki Kuşlar ve Kurtarma Mesafesi. Seçilen kurgular, karakterler, zaman zaman itici, garip, korkutucu ve hiç tekin değil ama aynı zamanda da sözcük seçimiyle çok çekici ve görsellikleriyle de gerçek gibi. Her şeyin tanığıymışım gibi geldi bana, oradaymışım gibi. Samanta Sweblin kurguladığı fantastik ve psikolojik gerilimi okuruna yaşatıyor.


1966 yılında Adana’da doğan Barış Bıçakçı’nın İletişim Yayınlarından çıkan Aramızdaki En Kısa Mesafe isimli kitabını da Cumhuriyet kitap ekinde rastlayınca aldım ve çok özel bir kitap olduğunu düşündüm. “Aynı soyadının önünde toplanmış beş kişi”, yani aile konusu. En küçüklerinin bakış açısıyla başlayan anlatılarda, o küçük öykücü yaş aldıkça üslup değişiyor, usta bir öykücü buluyoruz sayfalarda. Sadece yıllar değil, ailece yaşananlar, ortamlar, diğer öykü karakterleri ve olaylar da anlatılara girip çıktıkça kitap okuyucuya roman tadı veriyor.


bottom of page