top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2021’de Güzin Öztürk'ün en sevdiği kitaplar

Güzin Öztürk, 2021'de okuyup tavsiye ettiği kitapları Literaedebiyat ile paylaştı: 2021 yılında okuduğum kitapların bir kısmı; okuma kulüplerinde tekrar okuduğum kitaplardı. Elbette bu liste okuduklarımdan oldukça kısıtlı bir kısmını içeriyor… Umarım siz de bu kitaplara bir göz atarsınız.



Üç Çocuk Bir Öğretmen ve Unutulmaz Bir Gün, John David Anderson, Tudem Yayınları, 10+

Anlatımı, dili, popüler kültür öğelerinden tutun da Marvel karakterlerine kadar zamanın nabzını tutan ve çocukların kalbinden yakalayacak bir kitap. İçten, modern ve bir o kadar duygusal. Yazar çok zor olanı başarmış; her karakter kendi bakış açısı ile aynı olayı anlatıyor. O üç çocuğun dili de ayrı ve bir o kadar kendi kişiliklerini yansıtacak üslupla okuru kucaklıyor. Sizin de hayatınızda, Bixby gibi bir öğretmeniniz oldu mu? Olduysa inanın bana çok şanslısınız.


Balina ile Mandalina, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Yapı Kredi Yayınları 7+

Fazıl Hüsnü Dağlarca, kalemi eline aldığı günden beri çocuğa dönük bir insan olduğunu söylemiş bir söyleşisinde. Onun çocuğa yönelik kalbi ve bakış açısı ile büyülenmemeniz imkânsız. Zamansız kitaplardan! Keşke yurtdışında da okunsa dediklerimden. Bir balina ve bir mandalina nasıl yol arkadaşı olabilir merak ediyorsanız bu şahane eseri mutlaka çocuklarınıza okutmalısınız.


Bir Balina Bir Bavula Nasıl Sığar? Gurudi, Ketebe Yayınları, 5+

Neredeyse her şey için bir bavul var. Ama en sevdiğiniz şey, en sevdiğiniz anılarınız içinde bir bavul var mı? Göç etmek zorunda kaldığınızda neleri geride bırakmak zorunda kalıyorsunuz? Gurudi, göç konusunu öyle incelikle ve düşünce sınırlarınızı zorlayacak şekilde anlatıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Kütüphanenizin baş köşesinde olmalı.


İncelikli Şeyler, Desen Yayınları, Germano Zullo ve Albertine, Yaşsız kitaplar

Çoğu zaman önyargı ile yaklaştığımız bir kamyon şoförü kuşların hayatında çok önemli bir role sahip oluyor. Yazarı ve çizeri sırf bu nedenle özellikle sevebilirim. Yazarın, bir kamyon şoförünü seçmesinin bilinçli bir tercih olduğunu düşünüyorum. Hiçbirimiz göründüğümüz gibi değiliz ve incelikli şeyler bizi birbirimize bağlayacak olan. Çocuklarınızla birlikte lütfen okuyunuz. İncelikli şeylere ve sevgiye ihtiyacımız var.


Küçüğüm, Germano Zullo ve Albertine, Can Çocuk Yayınları, Yaşsız Kitaplar

Yaşam döngüsü ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Bu kitabın en önemli özelliklerinden biri flipbook olması. Tasarımı çok özel. Yani, sayfaları ardı ardına çevirdiğinizde çizimler hareket ediyor. İncelikli Şeyler ve Küçüğüm hakkında, çocuk kitaplarını çok seven ve çok okuyup onları çocuklara tanıtmak için çok çaba sarf eden Lokum Çocuk Kütüphanesi ile bir podcast yayınımız var. Dileyen, oradan da dinleyebilir bu iki kitabı.


Kumdan Sokaklar, Paco Roca, Desen Yayınları, Yetişkinler için

Kahraman ya bir tavşan deliğinden düşer ya tekinsiz bir ormana girer ya da bilmediği bir sokakta bulur kendini. Alice Harikalar Diyarı’ndan bir alıntı ile başlayan bu kitap Borges’e selam gönderiyor, saygı duruşunda bulunuyor. Benim gibi Borges’i seviyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız. Tam içinde kaybolacağınız bir çizgi roman…

Anlatı Ormanlarında Altı Gezinti, Umberto Echo, Can Yayınları, Yetişkinler için

Anlatı Ormanları’nda dolaşmanın pek çok yolu vardır. İlkinde bir ya da daha fazla yolu denersiniz; Ya Kırmızı Başlıklı Kız’ın büyükannesinin, Parmak Çocuk’un veya Hansel ile Gretel’in evine ulaşabilmek için ya da ormanın yapısını ve neden bazı patikalara girip diğerlerine girilmediğini anlamaya çalışırsınız. Yazmak isteyenler ve yazanlar için eşsiz bir kurgu dışı başucu kitabı. Umberto Echo’nun anlatımı yazma serüveninizde yardımcı olabilir.

Dil Meseleleri, Necmiye Alpay, Metis Yayınları, Yetişkinler için

Dilimizi doğru kullanmak, dilimize sahip çıkmak ve onun zenginliğinin farkına varabilmek için bu kitabı; Dilimiz, Dillerimiz ve Dil Meseleleri ile birlikte okunmasının iyi olacağını düşünüyorum.


Bir Kuştan Öbürüne: Hayat ve Yazmak Üzerine, Anne Lamott, Hep Kitap, Yetişkinler için

Hayat ve yazmak üzerine bu kadar içten bir kitap okumamışsınızdır. Yazmak isteyenlere ve yazarken hayal kırıklığı yaşayanlara yardımcı veya ilham olabilir. Anlatımı çok sade, gerçek ve hislerinize yakın…

bottom of page