top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2021'de Reyhan Karaarslan'ın en sevdiği kitaplar

Reyhan Karaarslan, 2021'de okuyup tavsiye ettiği kitapları Literaedebiyat ile paylaştı.



İsa’nın Çocukluğu / J.M.Coetzee

Bir mülteci gemisinde, annesi kaybolmuş olan beş yaşındaki David’in ve ona sahip çıkıp annesini aramaya koyulan Simone’un karşılaşmalarıyla başlayan bir hikaye. Metnin merkezinde yoksulluk ve bir yere ait olma-yeni bir hayat kurma çabası yer alır.


Döşeğimde Ölürken / W.Faulkner

Metin bilinç akışı ve farklı anlatıcıların ağzından anlatılır. Ölen anne Addie’nin vasiyetini yerine getirmek üzere, gömülmek istediği Jeffersan mezarlığına doğru günlerce sürecek bir yolculuğa çıkan ve yolculuk süresince kokmaya başlayan bir cesetle her türlü soruna göğüs geren Bundren ailesinin çarpıcı hikayesi.


Kumların Kadını / Kobo Abe

Bir böcek bilimci yeni bir böcek türü bulup ansiklopediye geçip ölümsüz olma hayaliyle çıktığı yolda kendini etrafı kumlarla kaplı kuyu evde, bir kadınla bulur. Önceleri buradan kurtulmak için uğraşır. Ancak zaman içinde, dar bir mekanda kumlarla çevrelenmiş bu evde, kadınla birlikte her gün alışıla gelen işleri yaparak yaşamın akışına katılır. Roman yaşamın sıradanlığı içinde böcek bilimcinin bir kadın üzerinden yaşama yerleşme mücadelesini ele alır.


İnceldiği Yerden / Aslı Biçen

Bir Ege kasabasının gündelik hayatı bir gece yarısı yaşanan depremle değişir, kasaba ana karadan ayrılır ve denizde sürüklenmeye başlar. Metin bu noktadan sonra toplum alegorisine dönüşür ve oluşan bu yeni zemin üzerinde iktidar ilişkilerinin nasıl olduğuyla ilgili bir toplum modeli sunar bize. Bu modelde iktidarın toplum üzerindeki baskıcı tutumu ve bu tutumu sorgulamayan kasaba halkının durumu okura oldukça tanıdık gelecektir.


Vergilius’un Ölümü / Hermann Broch

İç monolog ve bilinç akışı tekniğiyle yazılmış bir başyapıt. Metin, Roma İmparatorluğu’nun en büyük şairi olan Vergilius’un yaşamının son anlarını anlatır. Vergilius bu süreçte sanat-iktidar ilişkisini ve kendi sanatının dünyada neyi değiştirdiğini sorgulamakta, bir bakıma sanatıyla ve geçmişiyle hesaplaşıp artık ölümle tamamlanacak olan bir döngünün içine yerleşmeye hazırlanmaktadır.

bottom of page