top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Anadolu’nun on iki bin yıllık hikâyesi…

Reşit Ergener'in kaleme aldığı Anadolu'nun Kültürel Kökleri adlı kitabında, Anadolu'nun hikâyesi birçok detayı ile anlatılıyor ve özellikle anasoy ile anaerki kavramları, Anadolu tarihi bağlamında ele alınıyor.



Annelerin, çocuklarını büyüttüğü ormanların korunaklı derinliklerinden, tarımın ilk başladığı Çatalhöyük gibi merkezlere uzanan, gizemlerinin bir bölümünü hiçbir zaman çözemeyeceğimiz, gerçeklerle düşlerin, olması istenenlerle olanların birbirine karıştığı bir yerde başlar Anadolu’nun hikâyesi.


Bu kitapta bu hikâyenin birçok detayı anlatılıyor ve özellikle anasoy ile anaerki kavramları, Anadolu tarihi bağlamında ele alınıyor.

Devamında ise, semboller, hayvanlar ve bitkilerden başlayarak Anadolu tarihinin, mitolojisinin, dinlerinin, sanatının ve ekonomisinin ele alındığı sayfalar peşi sıra

geliyor.


Reşit Ergener, 1952 yılında İstanbul'da doğdu. Lise eğitimini Robert Kolej'de, ekonomi dalında lisans ve lisans üstü eğitimini Yale ve Oxford üniversitelerinde tamamladı. 1977-1997 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı. 1978-1985 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu İş İdaresi Programı Başkanlığı ve 1980-1985 yılları arasında, arasında Boğaziçi Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1991 yılında, yine Boğaziçi Üniversitesi'nde, üniversite mezunlarına yönelik "Genel İşletme" programını kurdu ve üniversiteden ayrıldığı 1997 yılına dek yönetti.


Reşit Ergener ekonomi dışında yazın ve tarih konularıyla ilgileniyor. 1995 yılında Çatalhöyük kazılarını destekleyen "Çatalhöyük Dostları" derneğini kurdu ve o tarihten bu yana bu derneğin başkanlığını yürütüyor. İlk Deniz Vardı isimli şiir kitabı 1987 yılında yayımlandı. Aslan Asker Şvayk romanını tam metin olarak Türkçe'ye kazandıran Reşit Ergener'in İngilizce'den çevirdiği Ezra Pound'un Yaşamı ve Eserleri Afa Yayınları tarafından yayınlandı. Reşit Ergener'in, Anatanrıçalar Diyarı Anadolu isimli tarihsel araştırması Türkçe ve İngilizce olarak yayımlandı. Reşit Ergener, şimdi tapınakların tarih öncesi dönemlerden başlayarak ekonomik etkinliklerini inceleyen bir araştırma yürütüyor.


1997 yılında üniversiteden ayrılan Reşit Ergener meslek yaşamını kültür gruplarına rehberlik yaparak ve serbest yazar olarak sürdürüyor. İlk baskısı 1998 yılında yapılan Everything You Always Wanted To Know About Turkey isimli kitabı, Türkiye'yi yabancılara tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor.


ANADOLU'NUN KÜLTÜREL KÖKLERİ

Reşit Ergener

Maya Kitap, 2022

176 s.

bottom of page