top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
Yazarın fotoğrafıNagihan Kahraman

Adalet peşinde koşan gençler

Nagihan Kahraman, Nehir Aydın Gökduman'ın kaleme aldığı, on üç yaş üstü gençlere hitap eden kitabı Anlatmayı Çok Düşündüm üzerine yazdı: "Yazar, eserde boşanmış ailelerin çocuğu olmak, tek başına ebeveynlik yapmak, dostluk kurmak ve adaletsizlik gibi temel meseleleri ele almış."


Bazı dertlerimizi birine anlatmak ne kadar zordur değil mi? Bu bazen en yakın arkadaşımız bile olabilir. Çünkü başımızdan geçen olaylar bizi zamanla şekillendirir, olaylara ona göre tavır almamızı sağlar. Mesela adalet duygusu içimizde hep vardır ama adaletsizlikle karşılaşınca, hayatla kurulan bağ daha en baştan sarsılır. Hayatı ve aileniz dışındaki insanları yeni yeni tanımaya başlayan bir genç olduğunuzu düşünün, büyük bir haksızlığa uğradığınızda bunun cezasız kaldığını görseniz insanlara kolayca güvenebilir miydiniz ömrünüzün geri kalanında? Bugünlerde tam da bu konu etrafında şekillenen bir kitap çıktı Timaş Gençlik Kitaplığından: Anlatmayı Çok Düşündüm. Kitabın yazarı Nehir Aydın Gökduman'ın pek çok kitabı var ve hayatı okuyarak, yazarak geçmekte. Öykü Makinesi, Çikolatalı Masallar, Bi'dolu Hikâye yazdıklarından birkaçı.


On üç yaş üstü gençlere hitap eden Anlatmayı Çok Düşündüm'ün odak noktasında on dört yaşındaki Asya duruyor. Kendisi çok küçükken annesiyle babası ayrılmış; bu yüzden hayatını annesi ve kendinden yedi yaş büyük abisi ile sürdürüyor. Bu ayrılığın ve yıllardır babasının kendilerini neden görmediğinin sebebini bir türlü anlayamayan Asya, bir okul gezisi ile büyük bir maceranın içine düşer. Bir yandan da son sınıfta olduğu için liselere giriş sınavına hazırlanırken yolları okula yeni gelen ikizlerle kesişir. Lina ve Alin adındaki bu kardeşler, Fransa'da doğmuş, büyümüş ve kesin bir dönüşle Türkiye'ye yerleşmişlerdir. Babası hakkında sadece Fransa'da yaşadığını bilen Asya için daha en baştan dikkat çekici olur böylece ikizler. Yaşadıkları ülkeden kilometrelerce uzak olan bu ülke, bu arkadaşları birbirine bağlar. Başkalarıyla arkadaşlık kurmak özellikle istemeyen Lina'nın bu gizemli hâli Asya'nın gözünden kaçmaz ve kısa süre içinde güçlü bir dostluğun temelleri atılır.


Yazar, eserde boşanmış ailelerin çocuğu olmak, tek başına ebeveynlik yapmak, dostluk kurmak ve adaletsizlik gibi temel meseleleri ele almış. Asya'nın annesi, iki çocuğunu yalnız kendisi çalışarak tek başına büyüten güçlü bir kadın. Hem babasız bir şekilde çocuklarını büyütmek hem onlarla güvenli bir bağ kurmak hem de iş hayatında olmak oldukça güç elbette ama imkansız değil. Editörlükle hayatını kazanan Süheyla'nın çocukları Asya ve Akın'la oldukça doğru bir iletişim kurduğunu görüyoruz. Boşanmış ebeveynlerin de bu ailelerin çocuklarının da nasıl mutlu, öz güvenli ve başarılı olabildiğini gösteriyor böylece bizlere yazar. Öte yandan ergenlik dönemindeki bireyler için arkadaşlıkların neredeyse aileleri kadar büyük önemi olduğunu, hatta o süreçte ailelerinin bile önüne geçebildiğini hepimiz biliriz. Asya ile okula yeni gelen Lina arasında da onları yakınlaştıran ortak şeyler sayesinde güzel bir dostluk başlar. İnsanlara güvenmenin, güvenebilmenin ne büyük rahatlık olduğunu böylece anlarlar kısa zamanda. Tüm bunların dışında romanın ortasında kocaman bir mesele duruyor: Çocuk tacizi. Bu romanda yaşanan olay Fransa'da geçiyor ama okuyunca hemen her gün haberlerde okuduğumuz olaylardan bir farkı olmadığını görüyoruz. Peki adalet sağlanıyor mu? İşte tam bu noktada suçlunun cezalandırılması için adalet peşinde koşan gençleri okuyoruz. Biz de onların peşinden koşuyoruz adeta. Adalet herkes için ama özellikle de korunmaya, savunulmaya muhtaç çocuklar için gerekli en başta. Bu bağlamda harika bir öz savunma ve adalet arayışı okuduğumuz bir kitap bu. Bir yetişkin olarak okuduğum için kitabın sonunu biraz fazla iyimser bulsam da ulaşmayı hedeflediği yaş grubunu düşününce oldukça yapıcı ve davranış geliştirmede etkili buldum kitabı. Anlatmayı çok düşündüğümüz ama anlatamadığımız şeyleri sır olarak tutmak yerine korkmadan anlatmalı, paylaşmalı ve çözüm aramalıyız. Başımıza gelen felaketlerin sorumlusu biz değilsek kendimizi suçlamayı bırakmalıyız. Gelişim çağındaki çocuklara bu güzel mesajları ileten yazarın diğer kitaplarını da çok merak ettim ben, ilk fırsatta edineceğim. Bu konulara ilgiliyseniz ya da bu yaşlarda bir çocuğunuz varsa bu kitabı kaçırmamalısınız. İyi okumalar.


ANLATMAYI ÇOK DÜŞÜNDÜM

Nehir Aydın Gökduman

Genç Timaş Yayınları, 2022

Comments