top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

99 keşif üzerinden, Kafka üzerindeki devasa gizem perdesi aralanıyor

Alman yazar ve araştırmacı Reiner Stach, uzun yıllara yayılan incelemesiyle Kafka üzerineki rivayetler ve varsayımlar yığınına meydan okuyor.

Yazarın yaşamının çeşitli evrelerine, kişiliğinin farklı yönlerine ilişkin 99 keşif üzerinden, Kafka üzerindeki devasa gizem perdesini aralıyor.


Edebiyat tarihinin en özgün isimlerinden Franz Kafka’nın gerçek kişiliği, yıllar boyunca yaşam öyküsüne ilişkin rivayet ve varsayımların gölgesi altında kaldı. Yarattığı Gregor Samsa, Josef K. gibi absürt olduğu kadar realist karakterler yazarın imajı üzerinde egemenlik kurdu. 2000’li yıllarda hakkında 130.000’e yakın internet sitesi bulunan Kafka, çoğunlukla ürkütücü, bazen patolojik, anlaşılmayacak kadar derin, rahatsız bir ruh olarak düşünülüyor, betimleniyordu.


Reiner Stach (1951) : Alman yayıncı ve araştırmacı. Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’nde felsefe, edebiyat ve matematik okuyan Stach, Kafkas erotischer Mythos. Eine ästhetische Konstruktion des Weiblichen (Kafka’nın Erotik Miti. Kadınlığa İlişkin Estetik İnşa) başlıklı teziyile 1985 yılında doktorasını tamamladı. Çeşitli dergi ve antolojilerde Hans Henny Jahnn ve Franz Kafka üzerine makaleler yayımladı. Kafka’nın yaşamına, nişanlısı Felice Bauer, yakın arkadaşı Max Brod gibi isimlere ilişkin pek çok bulgu ortaya koydu. 2000’li yıllarda yayımladığı üç ciltlik Kafka biyografisiyle literatürdeki büyük bir boşluğu doldurdu. Özellikle 2008 yılında yayımlanan Kafka – Die Jahre der Erkenntnis (Kafka: Farkındalık Yılları) cildiyle Heimito von Doderer Edebiyat Ödülü’nü kazandı.


BU KAFKA MI?

Reiner Stach

İş Bankası Yayınları, 2023

Çeviri: Regaip Minareci

368 s.

bottom of page