top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
Yazarın fotoğrafıLitera

Çağının ötesinde cesarete sahip bir yazardan on dört “dokunan” öykü…

D. H. Lawrence sanat hayatında on iki roman ile yetmişi aşkın öykü yazdı. “Dokundun Sen Bana”da, Henry James ve Faulkner’ın pek çok eseri ile George Eliot’ın Middlemarch’ının çevirmeni ve Henry James ve Roman Sanatı’nın yazarı Ünal Aytür, bu öykülerin duygu bütünlüğü taşıyan on dördünü bir araya getirdi.

D.H. Lawrence’ın aklındaki çare, kadın-erkek ilişkileri çerçevesinde evlilik ve cinsellik konularını cesaretle ele alarak İngiliz halkını etkileyip değiştirmeye çalışmaktır. Çünkü ona göre aslında tüm Batı uygarlığı insanların içgüdülerini, bilinçaltı eğilim ve arzuları bastırıp köreltmiş, onları “yarı ölü” haline getirmiştir. Lawrence bunu, endüstri devriminin kitleleri doğadan ve öz benliklerinden uzaklaştırarak sırf akla ve maddeciliğe dayanan bir hayat yaşamaya zorlamış olmasına bağlar. Böyle bir hayat tarzı ölümcül bir hastalıktır ve tek kurtuluş yolu, Akşit Göktürk’ün Anka Kuşu’na yazdığı Önsöz’de belirttiği gibi “Ruh, kafa, gövde ayrımı gözetmeksizin, insan yaşamının her yönüne gereken önemi” tanıyan bir hayat tarzının benimsenmesidir.


D.H. Lawrence 1885’te Eastwood, Nottinghamshire’da bir madenci ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk şiirleri 1909’da, ilk romanı The White Peacock (Ak Tavuskuşu) 1911’de, ilk öykü kitabı The Prussian Officer and Other Stories (Prusyalı Subay ve Başka Öyküler) 1914’te yayımlandı. İlk oyununu 1909’da bitiren yazarın yaşamı boyunca yazacağı sekiz oyun ise sağlığında ne sahnelendi ne de, yalnızca biri, The Widowing of Mrs Holroyd (1914; Bayan Holroyd’un Dul Kalışı) dışında, yayımlandı.


The Trespasser (İzinsiz; Türkçeye Günahkâr Ruhlar adıyla çevrildi) 1912’de ve Sons and Lovers (Oğullar ve Sevgililer) 1913’te yayımlandı. Eylül 1915’te yayımlanan The Rainbow (Gökkuşağı) açık saçık bulunarak toplatıldı. 1916’da bitirdiği Women in Love (Âşık Kadınlar) ise ancak 1920’de, New York’ta, sınırlı sayıda yayımlanabildi.


1919’da, Lawrence’ın gönüllü sürgün yılları başladı. Karısıyla birlikte ilkin İtalya, sonra Seylan ve Avustralya’ya gitti. 1922’de New Mexico’ya yerleştiler, ancak 1925’te sağlığı bozulmaya başlayınca İtalya’ya döndüler. Lady Chatterley’s Lover (Lady Chatterley’in Sevgilisi) Floransa’da 1928’de yayımlandıktan hemen sonra açık saçık bulunarak yasaklandı. Yüzyılın en uzun süren sansür davalarından birinin konusu olan roman, 1959’da Amerika’da, bir yıl sonra da İngiltere’de aklanarak satışına izin verildi.

Lawrence 2 Mart 1930’da Vence, Fransa’da veremden öldü.


DOKUNDUN SEN BANA

D.H. Lawrence

Yapı Kredi Yayınları, 2023

Tür: Öykü

472 s.

Kommentare


bottom of page