top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Travmalarla dolu bir kuşak

Çocukluğunu ve gençliğini Sırbistan'da geçiren Avusturyalı yazar Marko Diniç, Belgrad'ın bombalanmasından yirmi yıl sonra etkileyici bir hikâye ile kendini ne evinde ne de gurbette hissedebilen, geçmişini anlamaya çalışırken geleceği için mücadele eden, travmalarla dolu bir kuşağı anlatıyor. Yugoslav gurbetçilerini...


Güzel Günler'in anlatıcısı, her gün Viyana ve Belgrad arasında çalışan Gurbetçi Ekspresi denen bir otobüste, Macaristan'ın çorak arazilerinden geçiyor. Büyüdüğü şehre doğru... Bombalar, savaş; önce sevmeyi sonra nefret etmeyi öğrendiği Miloşeviç ve babası... İşte şimdi, onların ideolojilerini ve fırsatçılıklarını reddeden kahramanımız kendini bir sürgüne mahkûm ediyor. Ancak burada da Balkanlardan kaçmak mümkün olmuyor.


Edebiyat platformu Mosaik'in yönetim kurulu başkanı olan Marko Diniç, aynı zamanda Salzburg'da bulunan STÖ'de eski Yugoslav ülkelerindeki kimlikler üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Österreichischer Debütpreis (2019) kısa listesine kalmayı başaran Güzel Günler, yazarın ilk romanıdır. Sanatın pek çok dalı ile ilgilenen ve INTERLAB Festivali'nin de organizatörlerinden olan Diniç'in çalışmaları sayısız gazetede ve antolojide yer almış, 2016'da Bachmann Ödülü'ne layık görülmüştür.


Çocukluğunu ve gençlik yıllarını Belgrad'da geçiren yazar, 2008 yılından beri Avusturya'da yaşıyor.


GÜZEL GÜNLER

Marko Diniç

Kutu Yayınları, 2022

Çeviri: Ali Sözen

208 s.

bottom of page