top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

Portekizli bir şiir kitabı

Yazarın fotoğrafı: LiteraLitera

Portekizli şair Mário Tiago Paixão İftira ve Diğer Gözlemler adlı şiir kitabıyla ilk kez Türkçede!


“Sonsuzlukta kaybolmuş bir zamanın büyülü yılanı / el değmemiş zehrin bana yavaşça işliyor.”

Kitaptaki şiirleri, daha önce Alberto Barrera Tyszka, Fernando Pessoa, Miguel de Unamuno gibi yazarların eserlerini dilimize kazandıran değerli çevirmen Bengi De Sá Matos Paixão Portekizceden çevirdi.


Kitaptan tadımlık bir şiir:

Birdenbire ortaya çıkıyorsun Aynı ışık başka bir ten Solan keskinlikte

Seni başka yüzlerde ve hayatlarda gördüm Aynı kör ışıkta Kazanılan farklı gölgelerde


Mário Tiago Paixão, 1982’de Lizbon’da doğdu. Universidade Nova de Lisboa’da (Lizbon Nova Üniversitesi), Portekiz Dili ve Edebiyatı okudu. Callema dergisini çıkardı (2006-2010). Portekiz Ovar Belediyesi tarafından düzenlenen şiir yarışmasında Onur Ödülü’ne (2009), Lizbon Cumhuriyet ve Direniş Müzesi şiir yarışmasında Birincilik Ödülü’ne (2009) değer görüldü. Dar Voz a Poesia (Şiire Ses Verin) isimli ortak kitapta bir şiiriyle yer aldı (2009).

Ankara’da yaşıyor, Portekiz Büyükelçiliği’nde Kültür ve Eğitim Ataşesi olarak çalışıyor, Camoes Enstitüsü’nü Türkiye’de temsil ediyor. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde Portekizce öğretmenliği yapıyor.


Kitapları Şiir: Sentimentos Sobrepostos, Lizbon, 2005; L’etranger the outkast ou o quarto sem ar, Lizbon, 2007; Estudo de Caso seguido de Segunda Tentativa, Lizbon, 2021; İftira ve Diğer Gözlemler, 2021, Anima Yayınları.


İFTİRA VE DİĞER GÖZLEMLER

Mário Tiago Paixão

Anima Yayınları, 2021

Çeviri: Bengi De Sá Matos Paixão

Tür: Şiir

80 s.

コメント


bottom of page