top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Sadece kadınların yaşadığı sosyal bir düzen

Yalnızca kadınlardan oluşan ve üremenin partenogenez yöntemiyle gerçekleştiği bir sosyal düzeni ele alan Kadınlar Ülkesi, savaşmayan ve huzur içinde yaşayan bu anaerkil toplumu davetsiz bir misafirin gözünden anlatıyor.

Güney Amerika ormanlarındaki olağan keşif gezileri sırasında, tamamen kadınlardan oluşan gizli ve ulaşılmaz bir ülkenin varlığına dair sıra dışı söylentilere kulak veren sosyolog Vandyck Jennings ve araştırma ekibindeki arkadaşları bu topraklara ayak basmayı görev edinir. Sonunda başarıyı tatsalar da bu diyarın ve halkının, aslında düşündüklerinden ne kadar uzak olduğunu göreceklerdir. Her biri ataerkil yapının izlerini farklı ölçülerde ve farklı biçimlerde taşıyan bu erkek araştırmacılar; savaş, çekişme ve güç gösterilerinden arındırılmış bu anaerkil düzeni incelerken kendi toplumlarının kadınlar hakkında dayattığı bazı varsayımları da sorgulamak zorunda kalıyorlar.


Charlotte Perkins Gilman 1860'ta Hartford Connecticut'ta doğdu. Çok kısıtlı bir eğitim gören Gilman, bir süre Rhode Island Tasarım Okulu'na gitti. 1884'te sanatçı Charles W. Stetson'la evlendi. Yazar bu evliliği süresince yazarlık kariyeri ile "ev kadınlığı" arasında melankolik gidip gelmeler yaşadı ve sonunda 1888'de kızıyla Pasadena'ya taşındı ve 1894'te eşinden ayrıldı. California'da olduğu 1892 yazında Sarı Duvar Kağıdı'nı kaleme aldı ve öykü The New England Magazine'de yayımlandı. Birçok feminist metnin ilham kaynağı olan öykü, otobiyografik izler de taşır. 1898'de yedi dile çevrilen ve tartışma yaratan bir manifesto niteliğindeki Kadın ve Ekonomi'yi yayımladı. Manifestosunda kadının anne ve eş olarak kısıtlanan yaşantısının romantikleştirilmesine karşılık ekonomik özgürlüğünü vurguladı. Amerikan edebiyatına 200'den fazla öykü kazandırdı, bu öykülerde kadının toplumdaki yerini, toplumsal cinsiyet rollerini ve kadın haklarının yetersizliğini ele aldı. 1909'dan 1916'ya aylık feminist makaleler ve kurgu eser­ler dergisi Forerunner'ın editörlüğünü üstlendi; 1915'te Woman's Peace Party'i kuran Jane Addams'a eşlik etti. 1935'te kanser olduğunu öğrendi ve yaratıcılığını etkileyeceği düşüncesiyle yaşamına son verdi.


KADINLAR ÜLKESİ

Charlotte Perkins Gilman

Saltokur Yayınları, 2023

Çeviri: Meryem Bülbül

190 s.

bottom of page