top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Kırsal ve yoksul Endonezya'nın cüretkâr portresi

Şairane, küstah üslubu ve politik tavrıyla Kaplan Adam, trajik ve acımasız bir evlilikle bağlanan iki sorunlu ailenin ve o kadere damgasını vuran, bedeninde doğaüstü, dişi bir beyaz kaplanı gizlemek dışında tamamen sıradan bir delikanlının, Margio’nun hikâyesi.


Ressam Enver Sedat’ın cesedi bulunduktan kısa süre sonra polis, katilin o olduğundan hiç kuşku duymaksızın Margio’yu tutukladı. Fakat uysal ve saygılı bir delikanlı olarak bilinen Margio’yu bir adamın boğazına dişlerini geçirip onu böyle vahşice katletmeye iten şey, kasaba halkının merakını celbeden bir sır olarak kalacaktı.

Şairane, küstah üslubu ve politik tavrıyla Kaplan Adam, trajik ve acımasız bir evlilikle bağlanan iki sorunlu ailenin ve o kadere damgasını vuran, bedeninde doğaüstü, dişi bir beyaz kaplanı gizlemek dışında tamamen sıradan bir delikanlının, Margio’nun hikâyesi. Aynı zamanda yakın geçmişindeki şiddet ve istismarın etkileriyle boğuşan, adalete susamış, efsaneler ile gerçek dünyanın birbirine girdiği, kırsal ve yoksul Endonezya'nın cüretkâr portresi.


Eka Kurniawan (28 Kasım 1975 doğumlu) Endonezyalı bir yazar ve senarist. 2016 yılında Kurniawan, prestijli Man Booker Uluslararası Ödülü'ne aday gösterilen ilk Endonezyalı yazar oldu.


Eka Kurniawan, Batı Java, Tasikmalaya'da doğdu ve küçük bir sahil kasabası Pangandaran'da büyüdü. Yogyakarta'daki Gadjah Mada Üniversitesi'nde felsefe okudu. Kurniawan şu anda Jakarta'da yaşıyor. Romanlar, kısa öyküler, film senaryoları, bloglar ve denemeler yazıyor. Eserleri 24'ten fazla dile çevrildi.


Güzellik Bir Yaradır adlı romanı, The New York Times tarafından dikkate değer 100 kitap listesine dahil edildi. Kitapta sihirli gerçekçiliğin kullanılması, Gabriel García Márquez ile karşılaştırmalara yol açmıştır. Kurniawan, Güzellik Bir Yaradır'ın ne tarihi bir roman ne de Endonezya tarihi hakkında bir kitap olduğu konusunda ısrar etti. Kurniawan'ın "toplumsal meselelere kafa kafaya değil, yüksek dozda sürrealizm ve alaycı mizahla yaklaşma" tarzı da Haruki Murakami ile karşılaştırmalar yapıyor. "Pramoedya Ananta Toer'den bu yana Endonezya'nın en iyi yazarı" ve "Endonezya'nın en heyecan verici yazarı" olarak tanımlanmıştır. 2016'da Palari Films, Kurniawan'ın İntikam Benim, Tüm Diğerleri Nakit Öder adlı kitabının bir film uyarlamasının, senaryoyu Kurniawan ile birlikte yazacak olan Edwin tarafından yönetileceğini duyurdu. Filmin 2021'de gösterime girmesi bekleniyor.


KAPLAN ADAM

Eka Kurniawan

Domingo Yayınevi, 2022

Çeviri: Seda Çıngay Mellor

192 s.

bottom of page