top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Her şeyi parçalara ayırmanın vakti gelmedi mi?

Natasha Brown’ın ilk romanı ırkçılık, kolonyal İngiliz Tarihi, kölelik, kapitalizm, kadın düşmanlığından oluşan, o hepimizin aşina olduğu tüketici sarmalın anlatısı. Hakları 17 dile satılan ve Fatma Özhan çevirisiyle okuma fırsatı bulacağımız Karşılaşmalar, keskin mizahı ve üslubunun zarif saldırganlığıyla, çok kısa ama hayret ve hayranlık uyandıracak ölçüde etkili.


“Ama işte o duygu hep burada. Endişe. Hiçbir yere gitmiyor. Her yeni gün bir şeylerin içine etmek için yeni bir fırsat. Verilen her karar, yapılan her toplantı, hazırlanan her rapor. Başarı diye bir şey yok; sadece başarısızlıktan geçici olarak kaçmak var. Endişe. Sabah, alarmımın sesi ve titreşimiyle başlayıp gece tekrar yatana kadar devam ediyor. Endişe. Ağır bir taş gibi mideme oturuyor, yemek boruma çıkıp boğazımı düğümlüyor. Endişe. Koltukta veya yatağımda öylece dümdüz yatıyorum ya da sırtüstü, miskin miskin yerde uzanıyorum. Endişe. Biten günü zihnimde tekrarlıyorum; yapılmış olabilecek hatalar, atılmış yanlış adımlar var mı diye gözden geçiriyorum. Endişe, endişe, endişe, endişe. En ufak bir şeyden her şey mahvolabilir. Biliyorum. Bu gerçeklikle göğsüm zonkluyor, kalbim küt küt atıyor. Endişe, endişe. Beni boğuyor. Endişe.”

Siyahi, İngiliz bir kadın kariyerinin zirvesine ulaşmak için kendisinden beklenen her şeyi yapar ve “o” ayrıcalıklı sosyal sınıf için geriye tek bir şey kalır: Beyaz erkek arkadaşıyla evlenmek. Tam da bu nedenle erkek arkadaşının ailesinin İngiliz kırsalındaki ihtişamlı malikanesinde bir partiye katılmaya hazırlanırken mutlu olması beklenir, değil mi? Ama o kendisini ilmek ilmek işleyen, bir bütün haline getiren parçalarını düşünüyor. Boğucu dakikalar ilerlerken şu sorudan daha fazla kaçamayacağını anlıyor: Her şeyi parçalara ayırmanın vakti gelmedi mi?


Britanyalı yazar Natasha Brown, Cambridge Üniversitesi Matematik bölümünden mezun olduktan sonra on yıl boyunca finansal hizmetler sektöründe çalıştı. 2019 yılında kurmaca edebiyat dalında Londra Yazarlar Ödülü’nü (London Writers Award) kazanan Brown, ilk romanı Karşılaşmalar ile 2021 yılında yazarlık hayatına adım attı. Bu romanıyla 2022 Rathbones Folio Ödülü ve 2021 Goldsmiths Ödülü için kısa listeye giren yazar, ayrıca Women’s Prize X Good Housekeeping Futures Ödülü için finalistler arasında yer aldı. Yazar 2022 yılında Manchester Üniversitesi New Writing Merkezi’nde Burgess bursu almaya hak kazanan iki kişiden biri oldu.


KARŞILAŞMALAR

Natasha Brown

Düşbaz Kitap, 2022

Çeviri: Fatma Özhan

112 s.

bottom of page