top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Yaşlı bir şaire dünyada bir nefeslik alan

Eserleri pek çok ülkede yayımlanan Norveçli yazar Erlend Loe, 2013’te kaleme aldığı “Mal Sayımı”nda akıcı üslubuyla bir yürek çarpıntısına, bir yaşlı şaire dünyada bir nefeslik alan açıyor.

Boğaziçi’ni izlerken şiirine yeni kelimelerle sarılmış bir şair Nina Faber. İstanbul seyahatinden Oslo’ya dönüp yeni şiir kitabını çıkarıyor ama olaylar beklediği gibi ilerlemiyor. Şiirlerinin aksı gibi, önce dağılıyor, azalıyor, yankılarla çoğalıp sonra bir doruk noktasında uçuşa geçiyor. Coşkulu bir Erlend Loe karakteri o.


“Mal Sayımı” tıpkı “Doppler” ve “Bildiğimiz Dünyanın Sonu” gibi kült bir metne dönüşüyor.


Erlend Loe, 1969 yılında Norveç’in kuzeyinde yer alan Trondheim şehrinde doğdu. Öğrenci değişim programıyla Fransa’da bulundu. Üniversitede sinema (Danimarka Film Okulu) ve edebiyat eğitimi aldı. İlk romanı “Tatt av kvinnen” (Kadının Fendi) 1993’te yayımlandı. “Naiv.super” (naif.süper; Tavanarası Yayıncı­lık, 2003; Siren Yayıncılık, 2018) 1996’da yayımlandı ve büyük bir uluslararası başarı kazandı. 1999’da belgesel kitabı L yayımlandı. Modern seyyah kültürü­nü alaya alan bu kitap, 2006’da “Prix Europée des Jeunes Lecteurs” ödülüne (Avrupalı Genç Okurlar Ödülü) layık görüldü. Loe, 2013 yılında Norveç’in en önemli edebiyat ödüllerinden Aschehoug Edebiyat Ödülü’nü kazandı.


Loe, “Doppler” (YKY, 2016), “Volvo Lastvagnar” (2005) ve “Bildiğimiz Dünyanın Sonu” (YKY, 2018) adlı kült romanlarında yer alan kahramanı Doppler’le modern insanın betimlemesini yapar. “Muleum” (2007) kitabının kahramanı ise ölümden çok yaşamdan korkan yalnız Julie’dir. 2009’da “Stille dager i Mixing Part” ve 2013’te “Vareopptelling” yayımlanır. “Vareopptelling”, başarısız bir şair olan Nina Faber’in “Bosporos” adlı şiir kitabının hunharca eleştirilmesine isyanını konu alır.


Çok sayıda senaryosu da bulunan, aynı zamanda çocuk kitapları yazan Loe’nin “Tatt av kvinnen” (Kadının Fendi; YKY, 2019) adlı romanı 2007 yılında, “Kurt blir grusom” (“Kurt Kudurdu”) adlı çocuk kitabı 2001 yılında beyazperdeye aktarıldı.


Eserleri 20’den fazla dile çevrilen Loe, Oslo’da ailesiyle birlikte yaşıyor. Roman­lar, çocuk kitapları ve senaryolar yazıyor; Norveç’in “Aftenposten” gazetesi için film eleştirileri kaleme alıyor.


MAL SAYIMI

Erlend Loe

Yapı Kredi Yayınları, 2023

Çeviri: Dilek Başak

112 s.

bottom of page