top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Kıvılcım kurgular, ani efsaneler, acele efsaneler

Nadas Yılkı Aheste, yazarı İlhan Durusel'in deyişiyle “kıvılcım kurgular, ani efsaneler, acele destanlar”dan; marşlar, gazeller, semailer ve masallardan oluşan 37 parçalık bir anlatı cümbüşü.


“Gramerci öldü. Dilimiz su topluyor, büyüyor, çürüyor ağzımızda. Şimdi küçük dille yazmak lazım.”

İlhan Durusel söz oyunlarına, çağrışımlara, söylem kaydırmacalarına, popüler kültür ikonlarına, siyasal olaylara ve tarihsel figürlere yaslanıyor. Nostaljiyi toplumsal ve kültürel metaforlarla işliyor. Geleneksel öyküleme biçimlerini canlandırarak türler ve metinler arası bir zeminde dehlizler oluşturuyor. Kısacası, kendi mitolojisini tastamam bir dil olayına dönüştürüyor.


İlhan Durusel 1965’te Ayvalık’ta doğdu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Edebiyat öğretmenliği yaptı (1988-94). 1994’ten beri eşi Francesca ile birlikte Pennsylvania’da yaşıyor. Lehigh Üniversitesi Kütüphanesi’nde arşiv ve nadir kitaplar bölümünde çalışıyor. Öykü, şiir ve yazılarından bazıları “Sombahar”, “Cumhuriyet Kitap”, “kitap-lık”, “Mesele”, “Sarnıç”, “Notos”, “Öykülem”, “Granada”, “14 Şubat Dünyanın Öyküsü”, “Askıda Öykü ve Japonya” dergilerinde, bir öyküsü Kanada’da çıkan edebiyat dergisi “Descant”ın Türkiye seçkisinde yayımlandı.


Şiir: “Kısa Kısa Kıssalar” (2015), “Dil Tutulması” (2019), “Bizans’ın İncesazı” (2021).

Öykü-Anlatı: “Alınyazım Kılavuzu” (1998), “Karakalem Requiem” (2003), “Süslü Nesir – Selçuklular İçin Güzel Sözler” (2007), “Gül Öksüren Melek” (2012), “Yavaş Ateş” (2016), “Defterdar – Evlat Katli İçin El Kitabı” (2018).


Deneme: “Blöf Kitap” (Tansu M. Gülaydın ile, 1998), “Otlar Çağırıyor” (2014).


NADAS YILKI AHESTE

İlhan Durusel

Yapı Kredi Yayınları, 2023

Tür: Öykü

152 s.


bottom of page