top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
Yazarın fotoğrafıLitera

Kötülüklerin yok edilmesi için savaşan şair, meydan senindir

Enver Gökçe'nin bütün şiirleri tek kitapta!


“Bu fikir ve eylem yüzyılında, sosyal ilerlemenin, insanlığın mutluluğu yollarında; insanın birey olarak ödevi ne ise, sosyal toplulukların, örgütlerin, politikacıların ödevleri ne ise, sanatçının da ödevi odur: Sosyal gelişmeyi hızlandırmak, köhnemiş gerçekleri değiştirmek, insanın insanca yaşamasını sağlayarak, şartları hazırlamak ve sosyal görevde bilfiil vazife almak, hayata bilfiil katılmak.

Hayatımızın ve aşkımızın şarkısını söyleyen şair, hakkımızı koruyan şair, ulusumuzdan yana olan şair, hümanist şair, barışçı şair, bizleri birbirimize sevdiren şair, kötülüklerin yok edilmesi için savaşan şair; meydan senindir. Sanatın ve düşüncen gerçek olsun.”

"Gel günlerim gel de dol Gel Aydınlım, İzmirlim, Gel aslanım Mamak’tan Erzincan’dan, Kemah’tan Düşmanlar selâm ister Gözden, gezden, arpacıktan!"


Enver Gökçe, 1920 yılında Erzincan Kemaliye'de doğdu. 1929 yılında ailesiyle Ankara'ya göç ettiler. Burada özel bir ilkokulda okumaya başladı. 1935 yılında Cebeci ortaokuluna girdi. Ankara Gazi Lisesi'nin ardından Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Sosyalist düşünceye yakınlaşmaya başladı ve çeşitli derneklere üye oldu.


1951'de İstanbul'da Kadırga Öğrenci Yurdu'nda yönetici olarak çalışırken tutuklanıp Türkiye Komünist Partisi davasında altı yıl ceza yedi. 1951-1957 arasında cezaevinde kaldı, ardından iki buçuk yıl Çorum'da sürgün yaşadı.


1960'tan sonra Ankara'da çeşitli gazetelerde düzeltmenlik, bağımsız yazarlık gibi işler yaptı. 1963-1966 arasında, İstanbul'da Yurtlar Müdürlüğü'nde görev aldı. Daha sonra doğduğu köye çekildi, uzun yıllar kentlerden uzak yaşadı. 1977'de tedavi için Bulgaristan'a gidip geldikten sonra Ankara'ya yerleşip çevirilerle uğraştı.

Şiir kitapları :

  • Dost Dost İlle Kavga, 1973;

  • Panzerler Üstümüze Kalkar, 1977;

  • Şiirler (ö.s.), 1982.

1940 kuşağı toplumsalcı şairleri arasında serbest nazımdan da, Garip'ten de çok uzak, kendine özgü bir şiir dünyası kurmuştu. Yetiştiği çevrenin dil özelliklerini, halk deyişlerini kullanarak, toplumsal düzenin yozluklarını, acılı insanları anlattı.


19 Kasım 1981'de Ankara'da Seyranbağları huzurevinde 61 yaşında yaşamını yitirdi.


PANZERLER ÜZERİMİZE KALKAR

Enver Gökçe

Manos Yayınları, 2021

168 s.





Kommentarer


bottom of page