top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Pergamon'un tarihi ve eşsiz güzellikleri yeniden canlanıyor

Arkeolog, akademisyen Nesibe Çakır'ın romanıyla, genç okurlar Pergamon'da tarihsel bir yolculuğa çıkarken, arkeolojinin büyülü dünyasının da kapıları aralanıyor.


Roma'ya bağlı Pergamon kentine yeni bir vali atanmıştır. Valinin karısı Crispina kendisine boş bir ev seçmek yerine, kentin en eski evlerinden birinde oturmayı istemiş, Arete'nin ve atalarının yüzyıllardır yaşadığı evi ellerinden alıp oraya yerleşmiştir. Arete'nin evini geri kazanmak için başlattığı mücadele, onu yeni tanıştığı Plin'le birlikte şehrin kadim gizemlerine ve atalarından kalma sırlara sürükler. Pergamon'un krallık hazinesi tehlikede midir?


2014 yılında UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesine aldığı Pergamon'un tarihi ve eşsiz güzellikleri, arkeolog, akademisyen Nesibe Çakır'ın bu romanında yeniden canlanıyor. Okurları dönemin gündelik yaşamına, pazar yerlerine, kütüphanelerine, aile sofralarına davet eden romanın sonunda, kentin tarihsel bağlamına; siyasi, kültürel, sanatsal özelliklerine değinen bölümler yer alıyor.


Nesibe Çakır 1967'de Simmern, Almanya'da doğdu. Mersin'de geçen okul yıllarından sonra, hayalini gerçekleştirdi ve İstanbul Üniversitesi'nde Klasik Arkeoloji okudu. Almanya'da Klasik Arkeoloji, Ön Asya Arkeolojisi ve Sanat Tarihi dallarında eğitimine devam etti. Çocukluğunda tatillerini geçirdiği kırsal ortamlar, doğaya ve hayvanlara olan ilgisini arttırdı. İlk fantastik tarihi roman kurgusunu Assos kazısında, öğrenciyken tasarladı. O hikâye hiçbir zaman kâğıda dökülmemiş olsa da, yıllar sonra başka serüvenler yazma sürecini başlattı. Müzelere, kütüphanelere ve eski haritalara ilgi duyan Nesibe Çakır, Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde başladığı öğretim görevliliğine şu an Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde devam ediyor, eşi ve kızıyla birlikte Adana'da yaşıyor.


PERGAMON'UN KAYIP HAZİNESİ

Nesibe Çakır

Resimleyen: Yusuf Tansu Özel

Tür: Serüven

Yaş aralığı: 9, 10, 11 +

192 s.

bottom of page