top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

Osmanlı polisiyesinin efsanevi ismi Pertev Şevket, Mahir Ünsal Eriş'in Latin harflerine aktarımıyla yeniden gün yüzüne çıkıyor

Osmanlı polisiyesinin efsanevi ismi Pertev Şevket, Kafka Kitap’ın “Babil Expres Dizi”si çerçevesinde yeniden okurla buluşuyor.



“Kırmızı Köşk’ün Esrarı, akıllara hayret verecek derecede harikulade vakalar, dünyada misli görülmemiş inceliklerle dolu, şeytani  zekâların bütün kuvvetleriyle birbiriyle çarpıştığı cinayetlere sahne bir millî romandır.”


Pertev Şevket imzasıyla yayımlanan Kırmızı Köşk’ün Esrarı, kurgusu oldukça hareketli ve değişken, kahramanları bölümden bölüme farklılaşan, son derece hızlı ve akıcı bir polisiye roman. Polisiye yazınımızın çocukluk çağlarına rastlayan Kırmızı Köşk’ün Esrarı, daha sonraları klişeler arasına girecek birçoktema ve motifin ilk kez denendiği metinlerden biri. İstanbul’da başlayarak İzmir’e sıçrayan, otomobillerin ve uçakların dahil olduğu nefes kesici kovalamaca sahneleriyle tempoyu yükselten ve sürpriz konuğu Sherlock Holmes ile okuru heyecanlara sürükleyen bir macera. Kalabalık kadrosu, geniş bir coğrafyaya yayılan katmanlı yapısı ve neredeyse hiç müdahalesiz, kolaylıkla takip edilebilen diliyle Kırmızı Köşk’ün Esrarı, gerçek bir polisiye edebiyat şöleni.


KIRMIZI KÖŞK'ÜN ESRARI

Kafka Kitap, 2024

Pertev Şevket

Çeviri: Mahir Ünsal Eriş

324 s.


“Yankesiciler Kraliçesi, İstanbul’un ücra mahallelerinden birinde yetişip yüksek sınıf arasına karışarak esrarlı, muammalı vakalar yaratan harikulade güzel bir genç kızın macerasıdır.”


Kırmızı Köşk’ün Esrarı’nın yazarı Pertev Şevket’in ikinci polisiyesi Yankesiciler Kraliçesi, birkaç açıdan oldukça önemli bir kitaptır. Haftalık Mecmua dergisinde tefrika olarak sunulan bu roman, bir kadın anti-kahramanın yer aldığı ilk polisiye metinlerimizden biridir. Mazisini bir türlü öğrenemediğimiz Bedia, bir nedenden “yankesiciliğe” başlamış ancak zaman içerisinde bu işteki mahareti ve vahşi zekâsı sayesinde bir hırsızlar krallığının kraliçesi olmayı becermiştir. Üstelik bu öyle bir kraliçedir ki bir türlü ele geçirilemez. Dahası, düştüğü yerden yeniden kalkmayı başaran, oldukça dirençli de bir kadındır Bedia. İşte Yankesiciler Kraliçesi, bu ele geçirilemeyişin, mağlup edilemeyişin sürükleyici hikâyesidir.


YANKESİCİLER KRALİÇESİ

Pertev Şevket

Kafka Kitap, 2024

Çeviri: Mahir Ünsal Eriş

196 s.

bottom of page