top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Roman Hayattır - Necdet Özkaya


Roman Hayattır, okura, Necdet Özkaya’nın edebiyata dair geçmişini, birikimini ve deneyimlerini sunuyor. Kimseye ders vermeden, ahkâm kesmeden satırlara dökülen bu yazılar, şu ana kadar dokuz romanı, bir öykü ve iki şiir kitabı yayımlanmış Özkaya’nın romanlarını “nasıl” yazdığına dair tüm sorulara yanıt olarak can buluyor.


Eser yüz bölümden oluşuyor. Bu bölümlerde okuma sürecine ilişkin: Orhan Pamuk, Adalet Ağaoğlu, Nazlı Eray, Ahmet Ümit ve Zülfü Livaneli gibi yazarlara ve eserlerinden seçkilere, eleştirilere yer veriliyor; yazma süreciyle ilgili olarak da roman karakterlerini yaratmaya, romanda mekânları, müzik, ses ve koku gibi unsurlar ile çeşnileyip kullanılacak yöntemlerle ilgili ayrıntılı bilgiler veriliyor.


Roman yazma süreci elbette zor fakat Necdet Özkaya, bu sürecin zorluğunu, yazmaktan keyif alarak törpülediğini anlatıyor. Romanın önceden planlanmayı sevmediğini ve tasarılara kulak asmayan, kendi başına buyruk, isyankâr bir canlı olduğunu savunuyor. Nitelikli yapıtlar üretmenin zengin deneyim, gözlem yeteneği ve hayal gücünden geçtiğini söylüyor. Yani okurlarına, roman yazma sürecinde bir rota oluşturuyor.


Edebiyatın gücünün toplumları yönlendirmeye, değiştirip dönüştürmeye ve hatta yeni bir insan önermeye yetebileceğini biliyoruz. İşte bu nedenle okumaya, yazmaya ve yazmak isteyenlere öncü olabilecek eserleri yayımlamaya Yeni İnsan Yayınevi olarak çok önem veriyoruz.


Roman Hayattır, Necdet Özkaya’nın, yazmak isteyenlere ya da daha nitelikli okuma yapmak isteyenlere yol gösteren bir rehber olma niteliği taşıyor.






ROMAN HAYATTIR

Necdet Özkaya

Yeni İnsan Yayınevi, 384 s.

İstanbul, 2021.



bottom of page