top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

"İmkânsız çimenlere ve gökyüzüne garip bir cesaretle bakacağız."

Gilbert K. Chesterton'ın orijinali 1905'te yayınlanan ve 20 makalesinden oluşan Sapkınlar (Heretikler) Türkçede.


“Belki de hiçbir yazar bana onun yaşattığı kadar mutlu saatler yaşatmamıştır,” ifadesi ile Borges’ten övgü alan, İngiliz edebiyatının renkli kişiliklerinden biridir Gilbert K. Chesterton. 1874 yılında Londra'da dünyaya gelen yazar anarşizm, liberalizm, koyu katoliklik gibi değişken bir dünya görüşü tutturur, dönemsel olarak. Bu sebeple 'bay paradoks' lakabını alır.


Yaşamı boyunca 69 kitabı yayımlanan Chesterton'ın dilimize çevrilen eserleri arasında Don Kişot’un Dönüşü, Bay Perşembe, Peder Brown Öyküleri ve Babil Kitaplığı'ndan çıkan Apollon’un Gözünü sayabiliriz.


20 makalesinden oluşan ve orijinali 1905'te basılan Sapkınlar (Heretikler) ise günümüze evrensel bir gözle bakar:


"Büyük zihinsel yıkım devam edecek. Her şey reddedilecek. Her şey bir inanç olacak. Sokaktaki taşları inkâr etmek makul bir konudur; onları ileri sürmek dini bir dogma olacaktır. Hepimizin bir rüyada olduğu rasyonel bir tezdir; hepimizin uyanık olduğunu söylemek mistik bir aklıselim olacak. İki ve ikinin dört yaptığına tanıklık etmek için yangınlar çıkacak. Yaz aylarında yaprakların yeşil olduğunu kanıtlamak için kılıçlar çekilecek. Sadece insan yaşamının inanılmaz erdemlerini ve akıllarını değil daha da inanılmaz bir şeyi, yüzümüze bakan devasa imkansız evreni savunmaya bırakılacağız. Görünür mucizeler için görünmezlermiş gibi savaşacağız. İmkansız çimenlere ve gökyüzüne garip bir cesaretle bakacağız. Biz görmüş ve iman etmiş olanlardan olacağız."


SAPKINLAR (HERETİKLER)

Gilbert K. Chesterton

Paris Yayınları, 2021

Çeviri: Sibel Erduman

Tür: Deneme

199 s.

bottom of page