top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Bellek, nostalji, anımsama ve unutma, ölüm ve yas

Çağdaş Portekiz edebiyatının önde gelen yazarlarından José Luís Peixoto ilk kitabı Sen, Bende Öldün ile dikkatleri üzerine çekmişti. Babasının ölümünün dokunaklı hikâyesini anlattığı Sen, Bende Öldün adlı kitapta yas sürecine tanık oluyoruz.

Anılar, çarpıcı gözlemler, derin duygular şiirsel bir dille anlatılıyor. Bellek, nostalji, anımsama ve unutma, ölüm ve yas süreci üzerine düşünme fırsatı sunan sarsıcı bir kitap.


“Senden geriye kalanlara bakıyorum, hepsi senin olduğun şeyin kalıntısından ibaret. Senden geliyorum, senin yollarından geçiyorum, koşup senin karmaşanda kayboluyorum, doğuyorum, ölüyorum, senden ge­liyorum, arkanda bıraktığın karanlıkta yol alıyorum ve varıyorum, sonunda sana varıyorum. Baba.”


José Luís Peixoto 1974’te Galveias’ta (Portekiz) doğdu. Çağdaş Portekiz edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. Lizbon NOVA Üniversitesi’nde modern diller ve edebiyat okudu. Üniversiteden sonra birkaç yıl öğretmenlik yaptı. İlk kitabı Morreste-me (Sen, Bende Öldün) ile dikkatleri üzerine çekti (2000). 2001’de eleştirmenlerin ve kamuoyunun büyük beğenisini kazanan Não Olhar romanı ile José Saramago Edebiyat Ödülü’nü kazanan en genç kişi oldu. 2007’de Cemitério de Pianos ile İspanya’da yayınlanan en iyi yabancı romana verilen Cálamo Otra Mirada Ödülü’nü, Livro ile İtalya’da 2012’nin en iyi Avrupa romanına verilen Libro d’Europa ödülünü kazandı. 2016’da Galveias ile bir önceki yılın Portekizcedeki en iyi edebi eseri dalında Brezilya’da Oceanos Ödülü’nü aldı. Romanlarının yanı sıra yayımlanmış dört şiir kitabı da vardır. Kitapları otuzdan fazla dile çevrildi.


BEN, SENDE ÖLDÜN

José Luís Peixoto

Anima Yayınları, 2023

Çeviri: Bengi De Sá Matos Paixão

Tür: Anlatı

56 s.

bottom of page