top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

YAYBİR: İzinsiz sesli kitap da korsandır!


YAYBİR'DEN sesli kitaplar üzerine açıklama: İzinsiz sesli kitaplar da korsanın bir türü olarak son dönemde sıklıkla kullanılıyor. Özellikle Youtube’da çok sık karşılaştığınız izinsiz sesli kitap okumaları da telif hakkı ihlalidir ve korsandır.


YAYBİR'in konuyla ilgili açıklaması şöyle: "Teknolojinin gelişmesiyle kitaplar basılı formatlarının dışında birçok şekilde okurlara ulaşmaya başladı. Bunlardan biri de önceden kaset ve CD’lerde karşımıza çıkan, artık dijital ortama taşınan sesli kitaplar. Dijital dosyaların internet ortamında paylaşılmasının teknik kolaylığı, bilinçsiz okurlarda sesli kitaplara bir bedel ödemeden ulaşılabileceği yanılgısını yaratıyor. Oysaki sesli kitaplar da aynı basılı yayınlar gibi arkasında emek olan ürünlerdir.



Elinize aldığınız kitaplarda nasıl yazardan çevirmene, sayfa tasarımcılarından matbaa çalışanına, dağıtıcısından kitabevine kadar birçok kişinin emeği varsa; sesli kitaplar da yazar ve çevirmen gibi telif hakkı sahipleriyle birlikte stüdyo teknik ekibi, seslendirme sanatçısı, plak şirketi gibi birçok bileşenin katkılarıyla ortaya çıkıyor. İşte bu nedenlerle, yasal ve izinli bir şekilde üretilen, ticari anlamda bedeli ödenen sesli kitaplar dışında kalanlar korsandır.

Sesli kitap tercih eden okurlar bu konuda hizmet veren web sitesi ve akıllı telefon uygulamalarına üye olmalıdır. Yayıncılarla işbirliği içinde kitap yayını yapan bu platformlara ödenen üyelik ücretlerinden belli bir pay kitapların telif hakkı sahiplerine ulaşır. Bu platformlar yayıncılık sektörünün gelişimine katkı sağlamaktadır.


Son dönemde hızla artan korsan sesli kitaplar, çok satan kitaplarda ve çocuk kitaplarında daha fazla karşımıza çıkıyor. Özellikle Youtube korsan sesli kitapların merkezi olmuş durumda. Müzikte ve videolarda telif haklarını son derece sıkı ve sistematik bir biçimde takip eden Youtube ne yazık ki sesli kitaplarda henüz önleyici çalışmalar yapmıyor. Ancak bildirime bağlı olarak, izinsiz şekilde yayınlanmış sesli kitabı kaldırıyor.


Youtube’da yüzlerce korsan sesli kitap yayınlayan hesap var. İzinsiz sesli kitaplar dijital müzik platformlarında da karşımıza “podcast” olarak çıkıyor. Korsana karşı açtığı savaşı her platformda amansız bir şekilde sürdüren YAYBİR, kuruma üye yayınevlerine ait izinsiz sesli kitapları düzenli olarak, paylaşıldıkları platforma bildirip kaldırılması için takibini yapıyor. Fakat korsanın boyutu bildirimle çözülemeyecek derecede büyük. Önleyici çalışmaların da yapılması, dijital platformların buna uygun algoritmalar geliştirmesi gerekiyor.


YAYBİR, korsanın yeni bir türü olarak karşımıza çıkan izinsiz sesli kitaplarla da etkin biçimde mücadele etmek için çaba harcıyor. En büyük görev her zamanki gibi okura düşüyor. Yoğun bir şekilde bilinçlendirme çalışmaları yapan YAYBİR “Korsan kitap alma, suça ortak olma” sloganıyla başlattığı kampanya dahilinde okurları korsan sesli kitaba karşı da uyarıyor."

bottom of page