top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Yeraltı Demiryolu dizi oluyor


Colson Whitehead’in 2016 yılında yayımlanan Pulitzer Ödüllü romanı Yeraltı Demiryolu televizyona uyarlandı. Yönetmenliğini Oscar Ödüllü Barry Jenkins’in yaptığı dizi on bölümlük bir uyarlama olarak Amazon desteğiyle hayata geçiyor. Jenkins’in ve dizinin başrol oyuncusu Thuso Mbedu’nun bu hafta kendi kişisel hesaplarından dizinin fragmanını paylaşmaları vesilesiyle biz de bu çok satan, çok sevilen, çok okunan romanla ilgili hafıza tazelemek istedik.


Yeraltı Demiryolu, aslında adını tarihi bir gerçekten alıyor: 19. yüzyılın başından ortasına kadar Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulan ve Afrikalı-Amerikalı köleler tarafından köleliğin kaldırıldığı özgür eyaletlere kölelik karşıtları yardımıyla kaçmak için kullanılan gizli yollar ve güvenli evler ağından. Romanın kahramanı Cora, Güney’deki bir plantasyondan kaçıp işte bu yeraltı demiryolunu kullanarak özgürlüğünün peşine düşüyor. Peşinde ise onu bulup köle sahiplerine vermek isteyen Ridgeway var. Cora kaçıp Ridgeway kovaladıkça Amerikan tarihinin bu karanlık dönemine gerçekçi bir ışık tutuyor Whitehead. İyilik ve kötülük üzerine ince bir çizgide yürütüyor okuru. Mutlak kötülüğün ve mutlak iyiliğin ötesindeki o gerçek insani bölgeye bakmaya zorluyor.


Trump dönemi malum ki Amerika’nın siyahî ve göçmen halklarının belleğinde İç Savaş öncesinden 1960’lara kadar devam eden ayrımcı uygulamaların, ırkçılığın kötü hatıralarını canlandırmıştı. Buna geçen sene yaşadığımız Black Lives Matter’ı da ekleyebiliriz rahatlıkla. Bunun edebiyata yansıması, yeraltı sembolizminin yeniden Amerikan edebiyatında baş göstermesi ve karanlık tarihi yeniden ele alan romanların yükselişe geçmesi oldu. Yeraltı Demiryolu da bu eğilimin erken örneklerinden biri. Diziye uyarlanmış olması ise yine aynı şekilde dikkat çekici. Dizinin yayına girme tarihi henüz açıklanmadı ama şimdi bu romanı okumanın tam zamanı olabilir.


YERALTI DEMİRYOLU

COLSON WHITEHEAD

ÇEVİREN:BEGÜM KOVULMAZ

SİREN YAYINLARI

2017, 334 S.



bottom of page