top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2021 yılı ardından…

Asuman Kafaoğlu-Büke, 2021'de okuyup tavsiye ettiği kitapları Literaedebiyat ile paylaştı.



Bu yıl çok severek okuduğum ve hemen ilk başta bahsetmek istediğim kitaplardan biri Selim İleri ile Burcu Aktaş’ın birlikte yazdıkları Düşüşten Sonra. Kitap “(t)ek bir anla değişti gece” cümlesiyle başlıyor; hayatı bir anda değişen biri olarak bu cümle içimde çok yankılandı. Beklenmedik bir kaza ya da ani öğrenilen bir hastalık travmasından sonra gözünü yatakta açan kişi için artık hayat başkadır. Bu travmayı Selim İleri anlatıyorsa, eşsiz değerde bir anlatı halini alır.


Yılın ilgi gören romanlarından biri Hakan Günday’ın Zamir'iydi. Günday, yakın tarih olaylarıyla fantastiği birleştirdiği siyasi romanında, kapitalizm, savaşlar, din ve ekonomi etrafında geliştirmişti kurguyu. Afganistan’a ve Irak’a giren Amerikan ordusunun geride enkaz halinde bıraktığı uluslar, aslında hiç de fantastik olmayan acı gerçekler ama Günday’ın ironik dili bu gerçeklerin aslında ne denli saçmalıklar üzerine kurulu olduğunu gösteriyordu okura.


Bu yıl çok sayıda öykü kitabı okuma fırsatı bulduk. Gabriel Garcia Marquez’in Öyküler kitabı, yazardan alışık olduğumuz büyülü diliyle yılın en güzel derlemesiydi. Öykülerin çoğunda anneannesinden duyduğu masalların tadında çocukluğuna döndüğünü hissettiriyordu Garcia Marquez. Kitabın tek kusuru Carme Solé Vendrell tarafından resimlendirilmiş olmasıydı bence, gerçi resimler güzel ama bir çocuk kitabı havasına sokulacak öyküler değil bunlar ve sayfa sayısını çoğaltmaktan başka öykülere hiçbir şey katmıyorlar.


2021’de severek okuduğum bir diğer kitap Haruki Murakami’nin Birinci Tekil Şahıs adlı öykü derlemesiydi. Murakami’nin son romanlarını imge karmaşası içinde ve sonları bağlanmamış bulduğum için eleştiriyordum; aşırı göndermeli ve gereksiz imgelerle dolu romanlarını artık fazlasıyla birbirine benzer bulmaya başlamıştım. Öyküleri taze bir nefes gibi geldi. Yılın en ilginç kitaplarından biriydi.

Son olarak öyküleriyle tanıyıp çok sevdiğimiz Ahmet Büke’den gelen Deli İbram Divanı yılın hoş sürprizlerinden biriydi. Romanı henüz bitirmedim, ancak yarısındayım ama deniz hikayesi etrafında kurguladığı romanda Büke insanın doğa ile ilişkisi benzersiz bir şekilde anlatıyor.

bottom of page