top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2021’de Cansu Canseven'in en sevdiği kitaplar

Cansu Canseven, 2021'de okuyup tavsiye ettiği kitapları Literaedebiyat ile paylaştı: "2021 benim editörlüğün biraz da kuramsal kısmına eğildiğim, ayrıca editörlüğü kurmacada aradığım, yayımlamak için kitap seçtiğim, bunu yaparken sevdiğim kitaplara ağırlık vermekten vazgeçmediğim bir yıl oldu. Bende iz bırakanları aşağıda sıraladım. Dilerim 2022 daha çok kitap, daha çok umut, daha çok hikâye getirsin."



Hadi, Yarın Görüşürüz, William Maxwell, Jaguar Kitap, Çev. Çiğdem Erkal İpek

Maxwell'in kurgusu öyle güçlü ki size kurmacanın sınırsızlığını gösterip şaşırtırken gerçekle kurmaca arasında gidip gelmenizi ve sürekli hem yazarı hem karakteri hem de olayı sorgulamanızı sağlıyor. Hayalin gücüne, zihnin tekinsizliğine hayret ediyor insan. Genelde okuduğum romanı tekrar okumam ama bunu illa yeniden okumak istiyorum, satırlar arasında yeni şeyler keşfedeceğimi biliyorum.


Yalnız, Zeynep Kaçar, Doğan Kitap

Yalnız romanı 1989 ile 2018 yılları arasında gidip gelirken okurları bir eski İstanbul'a bir yeni Türkiye'ye götürüyor; bunu yaparken de okurun gözünün önüne hep bugünü getiriyor. Ana karakter Feray "Kimim ben?" diye sordukça siz de gözleriniz satırlarda gezinirken aklınızdan aynı soruyu geçiriyorsunuz. Bittiğinde uzun süre etkisinden çıkamadığım güçlü bir anlatımı var Yalnız'ın. Anne kız ilişkisiyle, karı koca çatışmasıyla, toplumun ve ülkenin değişiminin, dönüşümünün, yozlaşmasının gözler önüne serilmesiyle bugünü sorgulamaya hazır olan her okurun eline alması gereken bir roman.


İstasyon, Birgül Oğuz, Metis

Birgül Oğuz yine şaşırtmadı, tadı damakta kalacak bir kurmacayla çıktı karşıma 2021'in ilk haftasında. Yeri hep ayrı, o yalın dili kurmak ve korumak çok zor iş. Bunu çok iyi başarıyor.


Editör Ne İş Yapar?, Haz. Peter Ginna, Delidolu, Çev. Berna Akkıyal

Editörlük ve yayıncılık alanında kuramsal kitaplar çok fazla yok Türkçede. Hatta Türkçe yazılmış kapsamlı bir editörlük kitabının ve bu dilin kurulamamasının sancısını hepimiz yaşıyoruz bence. Bu anlamda Editör Ne İş Yapar? kitabı meseleye Amerika'nın yayıncılık endüstri özelinden baksa da genelleştirilebilecek ve bizim faydalanacağımız pek çok bilgiyi içeriyor, bu alandaki boşluğu kocaman dolduruyor bu kitap. Her editörün en az bir kez elinden geçmeli.


Okurken Ne Görürüz?, Peter Mendelsund, Metis, Çev. Özge Duygu Gürkan

Bu kitap tüm profesyonel okurların başucu kitabı olmalı. Cümleleri, sözcükleri, betimlemeleri, karakterleri nasıl okuyacağımız, boşlukları nasıl dolduracağımız konusunda tam bir yol gösterici.


Köpeğin Pençesi, Thomas Savage, Düşbaz Kitaplar, Çev. Şaziye Çıkrıkcı

Bu kitabın bugüne kadar keşfedilmemiş olması büyük kayıp ama yıllar yıllar sonra keşfedip biz yayımladığımız için bunu kendi adıma şans olarak görüyorum. Karakter inşası, psikolojik çözümlemesi, kurgusu ve diliyle, 1920'lerden iki erkek kardeşin hikâyesi gerçekten okuru dumura uğratacak güçlü bir sonla bitiyor.


Ghost Forest, Fung, Pik-Shuen, One World

Biçimsel olarak oldukça yenilikçi olan bu roman ağır bir yas sürecini okurla buluşturuyor. Bunu da en az sözcükle, dilin en duru haliyle ve duygunun en yalın ve gerçek şekliyle yapıyor. Anlatımdaki bu gücü, az sözcükle çok şeyi anlatma başarısını çok seviyorum, Ghost Forest da bunun en iyi örneklerinden, 2022'de Düşbaz Kitaplar tarafından yayımlanacağının müjdesini de vereyim bu vesileyle.

bottom of page