top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2021’de Funda Menekşe'nin en sevdiği kitaplar

Funda Menekşe, 2021'de okuyup tavsiye ettiği kitapları Literaedebiyat ile paylaştı: 2021 yılına girerken kırk kitap okumayı hedeflemiştim. Hedefimi aşabildim. İşte bu seneye ait önerileri listem:



BİR ÖLÜM KALIM MESELESİ

Yazar: Gencoy Sümer

Sayfa Sayısı: 225

Yayınevi: Herdem Polisiye

İlk Baskı: 2020

Beş öyküden oluşan kitapta, Agatha Christie’nin ünlü kahramanı Hercule Poirot’ya bizden bir saygı duruşu gibi olan Percule Hoirot adında bir kahraman başrolde. Londra’nın Maida Vale semtindeki apartmanında sadık yardımcısı Arwyn’le birlikte yaşayan kahramanın, karşısına çıkan birbirinden ilginç cinayetleri nasıl çözdüğüne şahit oluyoruz. Gencoy Sümer’in akıcı ve kusursuz kaleminden çıkan öyküler su gibi akıp gidiyor. Daha önce Aile Sırrı adlı kitapta karşımıza çıkan, zekâsına oldukça güvenen Percule Hoirot’u bu öykülerde daha çok sevdim.


CİNAİ TUHAFLIKLAR

Yazar: Armağan Tunaboylu

Sayfa Sayısı: 123

Yayınevi: Oğlak Yayınları

İlk Baskı: 2020

On bir kısa suç öyküsünden oluşan, cep boydan bir beden büyük, öykü kitabı için ideal ağırlıkta olan kitap bizi kimi zaman bir pavyona, kimi zaman yalıya götürüyor. Kimi zaman da alıp varoş bir mahallenin orta yerine bırakıyor. Okuru yormayan, yer yer gülümsemeye sebep olan üslubuyla Armağan Tunaboylu’yu öykülerde okumak da bir keyifti.


MEZUN CİNAYETLERİ

Yazar: Tuna Kiremitçi

Sayfa Sayısı: 253

Yayınevi: Doğan Kitap

İlk Baskı: 2021

Sıkı bir polisiye okuru olduğunu kendisinden dinlediğimiz Tuna Kiremitçi, ilk polisiye romanı Mezun Cinayetleri’nde türe ne kadar aşina olduğunu net bir biçimde ortaya koymuş. İstanbul’un köklü bir lisesinin aşure gününde yaşanan şüpheli bir ölümle başlayan olaylar silsilesi heyecanı sürekli aktif tutuyor. Perihan Uygur gibi aklıselim bir kadın kahramanı, yardımcısı Ayla’yı, yani bacılar bölüğünü polisiye edebiyata kazandırmış olan Kiremitçi’nin kurgusu müziğinden, şehrinden ve okuduklarından bolca beslenmiş. Perihan Uygur maceralarının devamı gelecek biliyorum ve sabırsızlıkla bekliyorum.


KELİMELERİN EFENDİSİ

Yazar: Yeşim Yörük

Sayfa Sayısı: 355

Yayınevi: Herdem Polisiye

İlk Baskı: 2021

Uzun zamandır Dedektif Dergi ’de öykülerini takip ettiğim enfes bir kalem sonunda ilk kitabını çıkardı. Sekiz ayrı öyküden oluşan kitap, böyle denildiğinde bir öykü kitabı olarak görülüyor; ancak öykülerde yer alan suçla mücadele ekibinin aynı insanlardan oluşması, onların özel hayatlarındaki gelişmelere de yer verilmesi kitabı biraz roman havasına sokuyor açıkçası. Sayfa sayısı da romana yakışır türden.

Kurguların ardına gizlenen zekâ pırıltılarını görmek çok hoşuma gidiyor. Yeşim Yörük kalemi de buram buram zekâ kokuyor. Kelimelerin Efendisi öyküsünün yeri benim için çok özel ancak en beğendiğim öykü Melek ve Şeytan oldu.


KIZIL ŞEBEKE

Yazar: Ayfer Kafkas

Sayfa Sayısı: 432

Yayınevi: Portakal Kitap

İlk Baskı: 2016

1800’lü yıllarda Osmanlı sancağında aynı usulle işlenmiş iki cinayetin peşinde bir hafiye: Eşrefzade İdris Bey. Dönem polisiyesi olması sebebiyle bana altın çağ polisiyelerinden aldığım hazzı yaşatan Kızıl Şebeke, okuru gereksiz ayrıntılara boğmadan, en ufak bir boşluk bırakmadan ilerleyen harika bir kurguydu. Hem de arka planında ciddi bir araştırma sürecinin, hazırlığın olduğunu hissettiren çok sağlam bir kurgu… Ayfer Kafkas’ın kalemini çok beğendim; hatta bu zeki hafiyemizin her macerasına balıklama atlarım diyebilecek kadar beğendim.

bottom of page