top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
Yazarın fotoğrafıLitera

2021’de Nazlı Akçura’nın en sevdiği kitaplar

Nazlı Akçura, 2021'de okuyup tavsiye ettiği kitapları Literaedebiyat ile paylaştı.



Taş ve Gölge - Burhan Sönmez - İletişim Yayınları:

Metinlerinde toplumsal ve kişisel belleğin, zamanın, unutuş ve arayışın, aidiyetin, yaşamın ve ölümün izini süren, bunu da bir tarihçi, bir sosyolog titizliği ve bir felsefeci derinliğiyle yapan Burhan Sönmez’in tüm eserlerinin, özellikle de İstanbul İstanbul’un yeri bende ayrıdır. Taş ve Gölge de okur okumaz İstanbul İstanbul’un yanına, bu seneden bağımsız, daimi listeme yerleşti. Mezartaşı ustası Avdo’nun hikâyesiyle 1930’ların sonundan 60’lara, 80’lere, 2000’lere uğraya uğraya, Mardin’den Haymana’ya, Dersim’den İstanbul’a unutulmaz bir yolculuğa çıktım. Çok katmanlı kurgusuyla, o şiirsel ve enfes diliyle Burhan Sönmez’in zihnindekileri kalemine böylesine derinlikle aktarabilmesine bir kez daha hayran kaldım.



Özgürlüğün Görgüsü – Gary Snyder – Sub Press İstanbul: Doğa ve yaban kelimeleri üzerine okurunu düşünmeye çağıran, dilin vekâlet ettiği anlamlarını sorgulayan, bunu yalnızca etimolojik açıdan değil, ait olduğu yerden, yabanın ve doğanın tam içinden gelerek yapan bir metin. Yabanı ve doğayı zihinlerde sil baştan kurabilecek gücünü de hem Snyder’in sıra dışı yaşantısı ve hayata bakışından hem de İnan Mayıs Aru’nun muhteşem çevirisinden alıyor.



Deli İbram Divanı - Ahmet Büke - Can Yayınları: Ahmet Büke, öykülerini de çocuk ve gençlik edebiyatı türündeki tüm kitaplarını da ıskalamadan okuduğum isimlerin başında gelir. Büke şimdi de öyle bir divan kurarak karşımıza çıktı ki, bir okuru olarak ne mutlu bana, hikâye anlatıcılığındaki ustalığının tadına bir kez de bu deniz romanıyla vardım. Deniz ve denizcilik üzerine iki yıla yakın süren araştırmanın ve derin okumaların meyvesi; odağına adalet arayışını, sınıf mücadelesini ve doğa-insan ilişkisini alan Deli İbram Divanı, benim için yalnızca bu yılın değil, ilerleyen yılların da listesinde yer alacak bir derya. Tıpkı Yaşar Kemal ve İhsan Oktay Anar’ın eserleri gibi…



Ailemde Kahraman Yok - Jo Witek - Uyurgezer Kitap: Sosyal sınıf farklılıklarının, bir çocuğun kurduğu dostluklara, eğitim hayatına ve aile ilişkilerine nasıl yansıdığını konu alan, bu senenin sonuna doğru, büyük beğeniyle okuduğum bir eser. Az rastlanır konu seçiminden daha etkileyici olanı ise metnin bir kurgu olduğunu bilse de, insanın kendini daha ilk sayfalardan başkarakter Mo’nun ve anlatısının gerçekliğinin içinde bulması. İç dünyasındaki dalgalanmaları ve yaşadığı bocalamalarıyla Salinger’in Holden Caulfield’i kadar gerçek bir karakter yaratmış Witek. Hem küçüklere hem büyüklere…



Kocaman Kalpli - Jo Hoestland - Günışığı Kitaplığı: Çalışma masamın demirbaşı, hep gözümün önünde durmasını istediğim harika kitap! Son iki senede birkaç kez okudum. Son aylarda da yeniden okuduğum ve benim için özel olduğundan bu listede de yer almasını istedim. Kitapta, cambaz ayaklıklarının tepesinde bataklıkları aşıp babası Martin’le her gün koyun otlatmaya giden, hayatının en mutlu günlerini geçiren Louis’nin babasının ölümünden sonra yaşadıkları konu ediliyor. Yazarın tertemiz ve şiirsel diliyle, ölüm gibi zor bir temayı hem hafifsemeden hem de gereksiz yoğunlukta duygusallığa düşmeden anlatışıyla dengeli, umudu elden bırakmayan, bir metni tekrar tekrar okumanın güzelliğini okuruna yaşatan, “Çocuk edebiyatı yalnızca çocuklar için değil, herkes içindir” sözünü hatırlatan zamansız bir kitap.

Comments


bottom of page