top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2023 Uluslararası Booker Ödülü'nün kısa listesi açıklandı

2023 Uluslararası Booker Ödülü kısa listesi açıklandı. Listede, dört kıtada altı ülkede ortaya çıkan çalışmaları, iki çıkış ve bir son romanı yer alıyor.


Uluslararası Booker Ödülü, aslen İngilizce dışındaki dillerde yazılmış, tercüme edilmiş ve Birleşik Krallık veya İrlanda'da yayınlanan en iyi edebiyat eserlerine ışık tutuyor. Bu yılki kısa listede yer alan dikkat çekici altı kitaba yakından bakalım:


Still Born

Guadalupe Nettel

Çeviri: Rosalind Harvey


Standing Heavy

By GauZ'

Çeviri: Frank Wynne


Time Shelter

Georgi Gospodinov

Çeviri: Angela Rodel


The Gospel According to the New World

Maryse Condé

Çeviri: Richard Philcox


Whale

Cheon Myeong-kwan

Çeviri: Chi-Young Kim


Boulder

Eva Baltasar

Çeviri: Julia Sanches


Jüri heyetine ödüllü Fransız-Faslı romancı Leïla Slimani başkanlık ediyor. Panelde ayrıca İngiltere'nin önde gelen edebiyat çevirmenlerinden biri olan Uilleam Blacker; Booker kısa listesine giren Malezyalı romancı Tan Twan Eng; New Yorker'da kadrolu yazar ve eleştirmen Parul Sehgal; ve Financial Times'ın Edebiyat Editörü Frederick Studemann yer alıyor. 2023 jürisi, 1 Mayıs 2022 ile 30 Nisan 2023 tarihleri ​​arasında Birleşik Krallık veya İrlanda'da yayınlanan başvurular arasından seçilen, İngilizceye çevrilmiş en iyi uluslararası kurgu eserini arıyor. Ödüle aday kitaplar, yazarlar ve çevirmenler farklı kültürlerden insanların yaşamlarını deneyimleme fırsatı ile birlikte okuyuculara yeni bir pencere açıyor. Altı kitaptan oluşan kısa liste 18 Nisan Salı günü açıklandı. Kazanan kitap, 23 Mayıs 2023 Salı günü Londra'daki Sky Garden'da düzenlenecek törenle açıklanacak.


Kısa liste şunları içeriyor: * Anneliğin zorluklarını, belgesiz işçilerin mücadelelerini ve nostaljinin tehlikelerini araştıran kitaplar * "Büyük Beklentiler'e belirgin bir Kore yorumu", ayrıca "Karayip edebiyatının en büyük hanımefendisi" ve "Doğulu bir Proust"un romanları * Bulgarca ve Katalanca'dan çevrilen kitaplar için ilk adaylıklar * Bir karı koca yazar-çevirmen ekibi * Daha önce ödüle layık görülen bir çevirmen ve bir yazar * Orijinal dilinde yaklaşık 20 yıl önce yayınlanan bir kitap * Bir film yönetmeni ve eski bir güvenlik görevlisi tarafından çalışın * İki çıkış ve bir son roman - sonuncusu, şimdiye kadar kısa listeye giren en yaşlı yazar tarafından * Altı ülke menşeli eserler

bottom of page