top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Asuman Kafaoğlu-Büke'den yaz için kitap önerileri

Asuman Kafaoğlu-Büke, yaz için tavsiye ettiği kitapları Literaedebiyat ile paylaştı.



Bu sene Beyhan Eczacıbaşı İlkgençlik Edebiyat Ödülü jürisinde yer aldığım için, Temmuz ayı boyunca 12-18 yaş okurlar için yazılmış eserler okudum. Daha önce bu yaş grubu için yazılmış eserler okuduğumda çocuktum, bu yüzden ilk başlarda zorlandığımı söyleyebilirim. Hem bugünkü ben olarak değerlendirmem hem de 12 yaşında olsam neyi severdim diye düşünmem gerekti ama sonunda bana zevkli bir ay geçirtti bu eserler. Onun için ben de size çocuk kitapları önermek istiyorum bu yaz için.



Zeynep Alpaslan “Yoko” İthaki yayınları, 2022.

İlk gençlik romanlarında özellikle farklı hayat stillerine sahip kahramanları çok sevdiğimi fark ettim. Kendi başına gezen, sevdiği işleri yapan, kapitalist kıskaçların dışında kendine bir yaşam kurmuş karakterleri ilham verici buldum. “Yoko” da böyle bir roman. Didaktik olmayan, çocuklara yaşam alternatifleri sunan bir eser. İçinde müzik, şiir, şarkı sözleri olan sade ama zevkli bir roman.










Gamze Pat “Nasıl Dedektif Oldum?” Bilgiyolu Yayınları, 2022.

Bu sevimli romanın kahramanı tekerlekli sandalyede bir genç kız. Belki bu yüzden sevdim bu romanı. Genelde engelli kahramanlar çok azdır edebiyatta, olduğunda da konunun merkezinde engel yer alır. Bu roman öyle değil, zekasıyla okulundaki, mahallesindeki ve ailesindeki sorunları çözen bir kahraman. Bir de dostluk üzerine sağlam bir temele oturtulmuş roman.




Ayrıca: Irmak Zileli “Arkadaşım İçin” (Günışığı Kitaplığı, 2022) Sınıf farklılıkları ötesinde çocukların dostluk kurmasını işleyen güzel bir roman. Neslihan Önderoğlu “Küçük Bir Mesele” (On8, 2022) Farklı gençlerin ve öğrencilerin kahramanı olduğu öyküler. Özellikle roman yerine öykü okumak isteyenlere önerebileceğim bir kitap.

bottom of page