top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Aceleci dünyadaki sabırsız yazar: Jean-Louis Fournier

"Jean-Louis Fournier’nin çağımıza dair dertleri karikatürize ettiği kitabı Bekleyecek Vaktim Kalmadı Artık; sadece bizi bize değil, çağı da kendisine anlatıyor."

Jean-Louis Fournier, “seksen yıl sonra artık bekleyecek sabrım kalmadı” diyerek yeni kitabıyla okurlarının karşısına tekrar çıktı. Beklenen bir kitaptı Bekleyecek Vaktim Kalmadı Artık. Okurlarının uzun denebilecek bir zamandır Fournier’den bir şeyler okumak istediği bir zamanda ilaç gibi çıktı geldi. Bekleyecek Vaktim Kalmadı Artık; hızla akan zamana ya da zamansızlığa, aciliyete ya da sakinliğe, beklemeye ya da hunharca ilerleme çabasına dair yaşanan çağa ironisiyle uzanmayı başarmış bir yazarın fikir uçları olarak okunabilir. Fikir uçlarından oluşuyor diyorum kitap için çünkü kısacık metinlerle nokta atışı tespitlerin peşinden koşuyor Fournier Bekleyecek Vaktim Kalmadı Artık’ta.



Temel, kitabın adından da anlaşılacağı gibi beklemeye tahammülü kalmamış bir yaşta, olgunlukta ve kariyerde bir insanın artık hayatı algılayış biçimi ve okuması üzerine yükseliyor. Fakat bir özet çıkarmak zor kitaba dair çünkü bu ana fikrin çeşitlemeleriyle örülüyor tüm ağ.

Fournier’nin hayatından bazen bir tesisatçıya, bazen bir editöre, çocukluk anılarına, çiftlere dair düşüncelerine, babalığa, hayata, zamana dair okumalar yapıyoruz ve sonuç olarak yazarın ortaya attığı fikri çepeçevre kuşatan bir tablonun içinde buluyoruz kendimizi. Sabır ya da daha doğrusu sabırsızlık fikri üzerinde ise birleştiriyor her şeyi. Sabırsızlığın etkisinde kalan Jean-Louis Fournier durumları, anekdotları, düşünceleri gözler önüne seriyor.

Tüm bir kitabı fragmanlar bütünü olarak okumak da mümkün. Üzerimize üzerimize gelen hayattan kısacık anlar toplamı… Tam da bundan çok hızlı ilerliyor her şey. Kitabı elimize alır almaz Fournier’nin değil kendi hayatımızın içinde gibiyiz sanki. Yazarın tespitlerinin bu bağlamda ne kadar gerçekçi olduğunun farkına varıyoruz. Çünkü hızına yetişmeye çalıştığımız hayat her yerde aynı akıyor ve herkesi bir şekilde sabırsızlığa itiyor. Fournier’nin bu anlamda herkesin söylemek isteyip de söyleyemediği, düşündüğü fakat dillendiremediği şeylerin sözcüsü olarak görebiliriz.


Bugüne kadarki yazdıklarında ironiyi hep baş tacı tutmuş Fournier’nin Bekleyecek Vaktim Kalmadı Artık’ta da aynı ironi çarkını ustalıkla çevirdiğini söylemeliyiz. Yazar bunu ise sabırsızlığımızın bizi sürekli hayal kırıklığına ve memnuniyetsizliğe götürdüğü noktadan yakalayıp ilerletiyor. Böylelikle Jean-Louis Fournier kendine has tonu, mizahı, eşsiz ruhuyla bize sabır ve sabırsızlık hakkında şefkat, melankoli ve kıkırdama dolu bir hikâyeler demeti sunuyor.


Sabırsızlığımız, aciliyetimiz, zamanla olan ilişkimiz… Fournier’nin en önemli gündem maddeleri olarak dikkat çekiyor Bekleyecek Vaktim Kalmadı Artık özelinde. Fournier’nin burada kendisini karakterize ettiği ve eserlerinin her birinin hoş kalmasını sağlayan ironi ile gösterdiği şeyler bunlar oluyor bu kez. Kitap boyunca komik ve nostaljik arasındaki gidip gelişimiz ise Fournier’nin sergilediği bu hayattan manzaralar serisinin en önemli rengi olarak dikkat çekiyor.


Çağımızın önemli figürlerinden biri olan Jean-Louis Fournier’nin yine çağımıza dair dertleri karikatürize ettiği kitabı Bekleyecek Vaktim Kalmadı Artık; sadece bizi bize değil, çağı da kendisine anlatıyor.

BEKLEYECEK VAKTİM KALMADI ARTIK

Jean-Louis Fournier

YKY Yayınları, 2022

Çeviri: Hazel Bilgen

104. s.

bottom of page