top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Yolculukların en çilelisi aşk için yapılandır

Ahmet Ümit’ten insanlığın en yüce duygusu olan aşkın doğasına dair bir hikâyat: Bir Aşk Masalı 10 Ekim Pazartesi günü Yapı Kredi Yayınları kitabevlerinde ve tüm kitapçılarda.


“Yolculukların en çilelisi aşk için yapılandır. Ve zorluk ne kadar artarsa aşk o kadar kıymete biner, o kadar anlam kazanır, o kadar vazgeçilmez bir hal alır…”

Asla sevdiğin insanın gardiyanı olma…

Bir varmış bir yokmuş, dünyada acayiplikler çokmuş. Bir gece beş farklı ülkede, beş prens aynı rüyayı görmüşler:

Bir genç kız, kadim bir kentin alacakaranlık sokaklarında ışıktan bir güzellik halinde dolaşıyormuş. İşte o kızı gördükten sonra, artık ne eski hayatları kalmış ne de eski hakikatleri.


Ahmet Ümit’ten insanlığın en yüce duygusu olan aşkın doğasına dair bir hikâyat.


10 Ekim Pazartesi günü Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkacak olan Bir Aşk Masalı, beş prensin sevda uğruna revan oldukları bir yol ve hal macerası. Kaf Dağı’ndan ıssız çöllere, ücra hanlardan savaşçı kabilelerin çadırlarına, devlerden denizkızlarına, balinalardan devasa yılanlara, cümle tabiatın ve mahlukatın geçiş yaptığı bir hayal perdesi.


Ahmet Ümit, 1960’ta Gaziantep’te doğdu. 1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında, Moskova’da, Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü. Şiirleri, 1989 yılında “Sokağın Zulası” adıyla yayımlandı. 1992’de ilk öykü kitabı “Çıplak Ayaklıydı Gece” yayımlandı. Bunu “Bir Ses Böler Geceyi”, “Agatha’nın Anahtarı”, “Şeytan Ayrıntıda Gizlidir” adlı polisiye öykü kitapları izledi. Hem çocuklara hem büyüklere yönelik “Masal Masal İçinde” ve “Olmayan Ülke” kitapları ile farklı bir tarz denedi. 1996’da yazdığı ilk romanı “Sis ve Gece”, polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi. Bu romanın ardından “Kar Kokusu”, “Patasana” ve “Kukla” yayımlandı. Bu kitapları “Ninatta’nın Bileziği”, “İnsan Ruhunun Haritası”, “Aşk Köpekliktir”, “Beyoğlu Rapsodisi”, “Kavim”, “Bab-ı Esrar”, “İstanbul Hatırası”, “Sultanı Öldürmek”, “Beyoğlu’nun En Güzel Abisi”, “Elveda Güzel Vatanım” ve “Kırlangıç Çığlığı” adlı kitapları izledi. Ahmet Ümit’in, İsmail Gülgeç’le birlikte hazırladığı “Başkomser Nevzat-Çiçekçinin Ölümü” ve “Başkomser Nevzat-Tapınak Fahişeleri”, “Aptülika” (Abdülkadir Elçioğlu) ile birlikte hazırladığı “Başkomser Nevzat-Davulcu Davut’u Kim Öldürdü?” ve Bartu Bölükbaşı ile birlikte hazırladığı “Elveda Güzel Vatanım-İttihatçıların Yükselişi” adlı çizgi romanları da bulunmaktadır.

Yayımlanmış 26 eseri bulunan Ahmet Ümit’in seksene yakın kitabı 26 yabancı dilde yayımlandı.

Aynı zamanda usta yazarın öykülerinden yola çıkılarak Uğur Yücel tarafından “Karanlıkta Koşanlar” ve Cevdet Mercan tarafından “Şeytan Ayrıntıda Gizlidir” dizileri yapıldı. “Sis ve Gece” adlı romanı 2007 yılında Turgut Yasalar tarafından, “Bir Ses Böler Geceyi” ise Ersan Arseven tarafından sinemaya uyarlandı. “Şeytan Ayrıntıda Gizlidir”, “Agatha’nın Anahtarı”, “İstanbul Hatırası”, “Kavim” ve “Kırlangıç Çığlığı” kitapları radyo tiyatrosu formatına uyarlanarak NTV Radyo’da yayımlandı. “Aşk Köpekliktir” tiyatro olarak sahnelendi. “Ninatta’nın Bileziği” ise opera olarak seyirciyle buluştu. Senaryosunu Ahmet Ümit’in yazdığı, yönetmenliğini uzun yıllardır birçok belgesel hazırlamış olan Cengiz Özkarabekir’in üstlendiği “Merhaba Güzel Vatanım”ın çekimleri ise devam ediyor. Bir drama belgeseli olan “Merhaba Güzel Vatanım”, yolu Moskova’dan geçen dünya şairi Nâzım Hikmet’in hayatı ile onu örnek almış ve tıpkı onun gibi hayatının bir dönemini Moskova’da geçirmiş Ahmet Ümit’in hikâyesini konu ediyor.


BİR AŞK MASALI

Ahmet Ümit

Yapı Kredi Yayınları, 2022

Tür: Masal

256 s.

bottom of page