top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
Yazarın fotoğrafıLitera

Bitkilerin ve ağaçların söylediklerini dinlemek

Bilimde kendisine bir sığınak bulan Hope Jahren, yaşam öyküsünü bilimsel çalışmanın kaçınılmaz hayal kırıklıkları, zaferleri ve canlandırıcı keşifleriyle harmanlayarak içten bir anlatımla aktarıyor.


Tanınmış biliminsanı Hope Jahren’ın Bir Bilim İnsanının Tutkulu Hikâyesi - Bitkilerin Büyülü Dünyası adlı otobiyografik kitabı Can Evren Topaktaş’ın çevirisiyle okurlarla buluştu. ABD Kitap Eleştirmenleri Birliği En İyi Otobiyografi Ödülü’nün yanı sıra ABD Bilimsel Gelişme Birliği Bilimsel Kitaplarda Mükemmeliyet Ödülü’nü kazanan kitap, aynı zamanda PEN/ E.O. Wilson Edebi Bilim Yazını Ödülü’nün de finalistleri arasında yer aldı.


“İnsanlar bitkilere benzer: Işığa doğru büyürler. Bilimi seçmemin nedeni, bana ihtiyaç duyduğum şeyi sunmasıydı,” diyen Hope Jahren, bilimin kendisine gerçek anlamıyla bir yuva sunduğunu ifade ediyor. Bir Bilim İnsanının Tutkulu Hikâyesi, Jahren’ın hayatını adadığı çalışmalarını ve tüm çabasını anlamlı kılan sevgiye dair düşüncelerini içtenlikle paylaştığı, etkileyici bir otobiyografi. Yaşamını ağaçları, çiçekleri, tohumları ve toprağı inceleyerek geçiren bitkibilimci, tabiatın sunduğu büyüleyici güzellikleri keşfe çıkarken yüz yüze geldiği amansız hayatta kalma mücadelesini ve bu keşiflerden edindiği deneyimleri hikâyeleştirerek anlatıyor.


İnsanın doğayla olan bitmek bilmez mücadelesinde sıra, bitkilerin dilini öğrenmeye ve yeşil yaprakların, yüzyıllık ağaç gövdelerinin, toprağı kucaklayan köklerin anlatacaklarını dinlemeye geldi…


Anne Hope Florine Jahren, California Üniversitesi’nin Berkeley Yerleşkesi’nde doktora eğitimini 1996 yılında tamamladıktan sonra jeobiyoloji alanında bağımsız araştırmalar yürütmüş ve ilk olarak Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde, daha sonra Johns Hopkins Üniversitesi bünyesinde ders vermeye ve araştırma yapmaya başlamıştır. Jahren, Fulbright Ödülü’ne üç defa layık görülmüştür. İkisi de Amerika Jeoloji Derneği tarafından genç araştırmacılara verilen Donath Madalyası’nı 2001 yılında, Macelwane Madalyası’nı ise 2005’te almaya hak kazanarak bu iki madalyayı kazanan ilk kadın ve dördüncü bilim insanı oldu.


Ulusal Bilim Vakfı, Enerji Bakanlığı ve Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin desteğiyle 2008 yılında Kararlı İzotop Jeobiyoloji Laboratuvarı’nı kurduğu Hawai’i Üniversitesi’nin Honolulu’da yer alan Mānoa Yerleşkesi’nde kadrolu profesör olarak 2016 yılına kadar çalışmıştır. Günümüzde J. Tuzo Wilson Profesörü olarak Oslo Üniversitesi’nde, yaşayan ve fosilleşmiş organizmaların çevre ile kimyasal bağları üzerine araştırmalarını sürdürmektedir.


BİR BİLİM İNSANININ TUTKULU HİKÂYESİ

Hope Jahren

Epsilon Yayınevi, 2021

Editör: Ahmet Özgün Tatar

360 s.




Comments