top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Yürüyen ya da içi doldurulan cesetler ile takım elbiseli iskeletlerin dünyası

Amerikalı milyoner Ivan Durridge ortadan kaybolunca Aurelio Zen soruşturmayı yürütmek üzere Venedik’e döner ve bir kez daha elini taşın altına sokar. Ancak olaylar hiç de göründüğü gibi değildir; nitekim burası yürüyen ya da içi doldurulan cesetler ile takım elbiseli iskeletlerin dünyası. Zen bu yeni karanlıkta kendini gizemli ağlarla sarmalanmış halde bulduğunda ne hissedecek ve hangi yollara başvuracaktır?

Suç romanı yazarı Michael Dibdin, 21 Mart 1947'de West Midlands'daki Wolverhampton'da doğdu ve İskoçya ve İrlanda'daki okullarda eğitim gördü. Sussex Üniversitesi'nde İngilizce okudu ve Kanada'da Alberta Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı.

İlk romanı The Last Sherlock Holmes Story 1978'de yayınlandı. Dibdin daha sonra İtalya'da Perugia Üniversitesi'nde öğretmenlik yapmak için dört yıl geçirdi. İtalya, Venedikli polis memuru Aurelio Zen'in yer aldığı ve ilki 1988'de yayınlanan Ratking adlı suç romanları dizisinin sosyal ve politik zeminini sağladı. Bu serideki diğer kitaplar arasında Cabal (1992), Dead Lagoon (1994), Cosi Fan yer alıyor. Tutte (1996), A Long Finish (1998) ve Zen'in Sicilya Mafyası'nın ellerinde ölümle karşı karşıya kaldığı Blood Rain (1999). Serinin sekizinci kitabı Ve Sonra Ölürsün (2002), Toskana sahilinde bir Mafya karşıtı davada tanıklık etmek için Amerika'ya gitmeyi bekleyen, düşünceli bir Zen'i bulur. Medusa (2003), savaş sonrası İtalya'nın karanlık tarihini araştırıyor. Serinin son oyunu olan End Games, ölümünden sonra 2007 yılında yayınlandı. Dibdin'in diğer romanları arasında Thatchercı Britanya'da geçen bir açgözlülük ve ihanet hikayesi olan Dirty Tricks (1991); Bir kır otelinde geçen geleneksel 'whodunit'in bir parodisi olan The Dying of the Light (1993); Görünüşte rastgele bir dizi cinayetin pençesine düşen bir Amerikan kasabasında geçen Dark Spectre (1995); ve Şükran Günü (2000), bir gazetecinin yakın zamanda ölen Amerikalı karısına olan takıntısının hikayesi. Birkaç yıl İngiltere'nin Oxford kentinde yaşayan Michael Dibdin, eşiyle birlikte Seattle'a taşındı. Independent on Sunday de dahil olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde düzenli olarak eleştirmenlik yaptı. 1988'de Suç Yazarları Derneği Macallan Gold Dagger for Fiction ve 1994'te French Grand Prix de Littérature Policière ile ödüllendirildi. 1993'te Picador Book of Crime Writing'in ve 1997'de Vintage Book of Classic Crime'ın editörlüğünü yaptı. Michael Dibdin, Nisan 2007'de öldü.


BİR KOMİSER ZEN MACERASI 4

ÖLÜ LAGÜN

Michael Dibdin

Alfa Yayınları, 2023

Çeviri: Seda Çıngay Mellor

456 s.

bottom of page