Borges, Can Yayınları'nda
Türk şiirinin büyük ustası Cemal Süreya’yı 25 yılın ardından yayımlama hakkını alan Can Yayınları, şimdi de dünya edebiyatının en büyük yazarlarından Jorge Luis Borges’in haklarını aldı.
Can Yayınları kırkıncı yılına yaklaşırken yazar transferleriyle kendisinden söz ettirmeye devam ediyor. Yaşar Kemal’den Orhan Pamuk’a, Gabriel García Márquez’den Albert Camus’ye kadar Türk ve dünya edebiyatının neredeyse tüm büyük yazarları tarihin belli bir bölümünde kırmızı kalpli logoyla yayımlandı veya halen yayımlanmaya devam ediyor.
Son olarak Can Yayınları, Cemal Süreya’nın yayın haklarını geri almış ve klasik beyaz kapaklarıyla yayımlamaya başlamıştı. Şimdi de Güney Amerika ve dünya edebiyatının kült yazarı Jorge Luis Borges, Can Yayınları’nın birbirinden önemli isimlerle dolu yazar listesine katılıyor.
Julio Cortázar , Fernando Pessoa, Umberto Eco, George Orwell, Jean-Paul Sartre, Patrick Süskind, Salman Rushdie, Cesare Pavese, Milan Kundera, Gabriel García Márquez, Pablo Neruda, Yukio Mişima, Nikos Kazancakis, Hermann Hesse, J.M. Coetzee, Albert Camus’nün eserleri Can Yayınları’ndan yayımlanmaya devam ediyor.
(24 Ağustos 1899, Buenos Aires/Arjantin-4 Haziran 1986, Cenevre/İsviçre), Arjantin tarihinde önemli yeri olan İngiliz asıllı bir aileden geliyordu. Birinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde (1914) ailesiyle Cenevre’ye göçtü. 1919’da buradan ayrılarak Mayorka ve İspanya’da birer yıl kaldı. 1921’de Buenos Aires’e döndükten sonra doğduğu şehri bir anlamda yeniden keşfetti. 1938’de dokuz yıl boyunca çalışacağı kütüphane memurluğuna başladı.1946’da Juan Perón’un iktidara gelişiyle, kütüphanedeki işinden atıldı. 1955’te Perón devrilince Arjantin Ulusal Kütüphanesi’nin müdürlüğüne getirildi. Aynı sıralarda Buenos Aires Üniversitesi’nde İngiliz ve Amerikan edebiyatı profesörlüğüne başladı. Kalıtımdan gelen bir hastalık nedeniyle 1920’den beri görme bozukluğu çeken Borges bu yıllarda görme yeteneğini tümüyle kaybetti. 1961’de Samuel Beckett’le birlikte Formentor Ödülü’nü kazandı.
Comments